2023. július 19., szerda

CÁFOLTA NAVRACSICS TIBORT AZ EU KÖLTSÉGVETÉSI BIZTOSA, A MAGYAR DIÁKOK MÁR SZEPTEMBERTŐL KIMARADHATNAK AZ ERASMUS PLUSZBÓL

NÉPSZAVA
Szerző: HALMAI KATALIN (BRÜSSZEL)
2023.07.19.


A területfejlesztési miniszter a múlt héten még azt mondta, hogy az idei ösztöndíjakat nem fenyegeti veszély.

– Még mindig az alagútban vagyunk. De én optimista vagyok és mindig látom az alagút végét. Végülis ez nem egy hosszú alagút – ezzel a hasonlattal világította meg Johannes Hahn költségvetési biztos, hogy hol tartanak a megbeszélések Magyarországgal a felfüggesztett uniós pénzek felszabadításáról. A politikus brüsszeli tudósítók egy csoportjának, köztük a Népszava újságírójának beszélt kedden a közösségi büdzsével kapcsolatos friss döntésekről és elvárásokról.

A politikus szerint továbbra is várják a magyar kormánytól a jogállamisági eljárásban zárolt 6,3 milliárd euró feloldásához szükséges korrupcióellenes intézkedések teljes végrehajtását. Idetartoznak azok a jogszabályok és rendelkezések, amelyek feloldanák az Erasmus plusz oktatási csereprogram és a Horizont Európa kutatás-fejlesztési program leblokkolt finanszírozását is. Jelenleg 21, modellt váltott magyarországi egyetem van kizárva ezekből az európai együttműködésekből az irányító testületeikre jellemző összeférhetetlenség miatt. Johannes Hahn kérdésünkre megerősítette:

ha záros határidőn belül nem sikerül megállapodni, majd aláírni a szerződéseket az uniós támogatásokat kezelő Tempus Közalapítvány és a felsőoktatási intézmények között, akkor sok diák és tanár számára már idén ősztől megszűnik a részvétel lehetősége az Erasmus plusz programban.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a múlt héten még azt mondta a magyar sajtónak, hogy az idei ösztöndíjakat nem fenyegeti veszély.

Navracsics Tibor az Erasmus-ügyről: Nem tudok semmilyen „apokaliptikus” határidőről

Azt mondta, már csak a Bizottságtól függ, hogy megérkeznek-e és mikor az…

Az Erasmus plusz mellett veszélybe kerülhet a magyar egyetemek részvétele a Horizont Európa programban is

Olyan intézmények kutatócsoportjai is kiszorulhatnak az uniós…

A költségvetési biztostól azt is megkérdeztük, hol tartanak a megbeszélések az összeférhetetlenség megszüntetését szolgáló feltételek teljesítéséről. Navracsics szerint ugyanis azért nincs előrehaladás, mert az Európai Bizottság egy hónapja nem reagál a legfrissebb magyar javaslatokra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.