2023. július 21., péntek

ELCSESZETT PARADICSOM

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.07.21.


Mielőtt végleg lelép a színről, és Brüsszelben semmittevő Dájcstomi válik belőle, Varga Judit még kihasználja, hogy valaki kíváncsi a fejében lakozó manókra. Texasban hagytuk oda legutóbb, ahol cowboykalapban keresett eszmetársakat, és a Vatikán által Magyarországról kétes ügyletek miatt száműzött ciszterciekben lelt új haverokra. Embert barátjáról, ugye, s ekképp a texasi buli mindkét oldalát (vö.: Varga és a szent emberek) beraktuk a megfelelő fiókba, legyintettünk rájuk, ahogyan szopkodták egymást. Gusztus dolga, és világnézeté.

Interjú is készült viszont levitézlett miniszterünkkel ott, a nagy vízen túl, amiben az egyáltalán nem érdekes, hogy párhuzamot vont a texasi és a magyar tahók között, miszerint egyformán pállott szagúan szemlélik a világot. Hanem a mese, a habosítás, amivel a mi Vargánk nem tudjuk, kinek akart üzenni, kit akarta hasba akasztani, mert ha komolyan gondolta, amit mondott, az elég nagy bajokra utal. Nem feszíteném azonban túl a húrt, hanem idézem a delírt. Ez hangzott el: „szigorúnak kell lennünk abban, hogy kit engedünk be ebbe a földi paradicsomba”.

A migrációról volt szó, a „paradicsom” pedig kies hazánk, és ez okozza, hogy most itt meg kell állnunk egy szóra. Elsőként Varga, – ezúttal, mint próféta – tévedésben leledzik, mert ha keresztény volna, ami nem, és ismerné a Bibliát, amit nem ismer, tudná, hogy a Paradicsom – vö.: Édenkert – mindig is a földön volt, ahonnan az első embereknek (Ádám és Éva) el kellett takarodniuk, mert rosszalkodtak. Paradicsom nincs a mennyben, aminek földi mása lehetne kies hazánk, a megszólaló a Mennyországgal keverhette össze, de az egészen más tészta.

Ám ebben a kontextusban is érdekes volna a dolog, hiszen tartja magát az a népi balgaság, hogy a Mennyország kapujában Szent Péter áll a kulcsokkal, akárha portás, aki eldönti, ki léphet be oda, és ki nem. Ez a párhuzam tehát Orbán Viktort, aki Magyarország kapujának ura, a kerítés őrzője, Szent Péterrel egyenrangúnak, hogy úgy nem mondjuk, egylényegűnek állítja be, ami párhuzam vagy azonosság eddig még nem szerepelt a fideszes dogmatikában, de most már ezek szerint igen. De ne legyünk rosszindulatúak oly nagyon.

Konstatáljuk csupán azt, hogy Varga, akárha a körmét reszelő nyuszi, hülyeségeket beszél, s ha lehántjuk a fennakadt szemű keresztényi utalást, akkor is elég nagy baromságot mondott, mert azt állította, hogy Magyarország, közkeletűbb nevén Neria a lehető világok legjobbika, aminek kapuján belül, a kerítésen innen mindenki tejben és vajban fürödhet, s innen fakad az a téves idea, hogy a menekülők itt akarnák elenni előlünk a mannát, holott csak minél gyorsabban át szeretnének haladni a sötétség birodalmán. Meg sem állnának csöppet sem...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.