2023. július 15., szombat

EZEKKEL AZ ALJAS MÓDSZEREKKEL GYILKOLJÁK A FÁKAT MAGYARORSZÁGON

QUBIT
Szerző: VAJNA TAMÁS
2023.07.14.

„Van, hogy »csak« több helyen bele fúrnak az élő törzsbe, van, hogy biztosabbra akarnak menni és a keletkező lyukakat gázolajjal be is öntik. Ez alkalommal 3, egyébként egészséges fa esett áldozatul” – írta július 10-én Lengyel Róbert, Siófok polgármestere saját Facebook-oldalán. A város ezüstparti kikötőjének parti szakaszán álló évtizedes fák ellen nem először követtek el vandál merényletet ismeretlenek.

„A vízparti apartmanházak rohamos gyarapodása óta tapasztaljuk: gázolajjal, baltával, fűrésszel, különféle vegyszerekkel támadják a balatoni panorámát eltakaró fákat” – olvasható az önkormányzati honlapon július 12-én megjelent cikkben, amely szerint idén „már több mint 30 fiatal fa lett a gázolajos, vagy egyszerűen félbe törős módszerrel dolgozó fapusztítók áldozata”.

A falopásokkal, illegális kitermelésekkel szemben az ilyen pusztításokat nem motiválja közvetlen anyagi érdek. A barbárság ráadásul nemcsak a Balaton-parti településeken hódít az elmúlt két évtizedben, hanem az egész országban: a fagyilkosok az utóbbi években a belterületek mellett a természetes élőhelyeken is megjelentek. Az ismerté vált esetek alapján az elkövetők négy módszert használnak – valamennyi súlyos és visszafordíthatatlan élettani károsodást okoz az így mindenképp halálra ítélt fáknak...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.