2023. július 7., péntek

HA EZ EGY SZÍNDARAB LENNE, A HARMADIK FELVONÁS ELŐTT MINDEN NÉZŐ ARRA SZÁMÍTANA, MAGYARORSZÁG KI FOG LÉPNI AZ EU-BÓL

TELEX / PODCAST
Szerzők: ELŐD FRUZSINA, BRÜCKNER GERGELY
2023.07.07.



A Téma heti vendége Herman János, aki több mint négy évtizedet töltött diplomáciai pályán, olykor magyar, olykor uniós diplomata volt, betöltött többek között EU-nagyköveti posztot Norvégiában, de éveket dolgozott Oroszországban és Közép-Ázsiában is. Az adásban Magyarország és az unió egyre aggasztóbb viszonyát, annak tétjeit tárgyaltuk ki részletesen.


Az uniós politika, a Magyarország–EU-viszony folyamatosan napirenden van itthon a nagyon várt EU-támogatásokkal összefüggésben, de Brüsszel állandó pofozózsákként is hasznos szolgálatot tesz a kormánypropagandának. A magát büszkén „brüsszeli bürokratának” valló Herman Jánost első körben arról kérdeztük, kicsit messzebbről nézve hogyan, milyen lépésekben ment ennyire félre az uniós–magyar viszony, javítható-e még egyáltalán.

Herman reméli, hogy igen, de itt mindig az a kérdés, megvan-e a két oldalon a politikai akarat erre; szerinte Brüsszelben megvan, mert az ottani szemléletben a „renitens országok” is számítanak, hasznos tagként gondolnak az ilyen tagállamokra. Magyarország esetében azonban nem látszik a konstruktivitás, a 2010-es évek folyamán kiestünk a brüsszeli folyamatok normál rendjéből.

Szerinte még a 2010-es évek elején kezdte azt érezni a magyar vezetés (nem csak a Fidesz soraiban gondolták így), hogy nem számítunk eléggé az EU-ban a régi tagállamokhoz képest. A következő szakaszban a kormány (ez már egyértelműen a Fidesz volt) megérezte, hogy a Nyugat nem olyan erős, mint amilyennek korábban gondolták, ráadásul folyamatosan akadályozza az illiberális rezsim kiépítését a maga eszközeivel. Orbán Viktor pedig meglátta azt is, hogy a világban más irányokba is lehet orientálódni, konkrétan arra számít, hogy a jövő a Nyugat helyett a Kelet lesz (amelyben ott van Oroszország is) – mondta Herman, aki szerint ezek után ha ez egy színdarab lenne, akkor a harmadik felvonás a nézők okkal számítanának arra, hogy a végkifejlet az lesz: Magyarország kilép az unióból...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.