2023. július 30., vasárnap

HALÁLOS CSAPÁSOKTÓL SZENVED A MAGYAR BÍRÓSÁGI RENDSZER

NÉPSZAVA
Szerző: PALOTÁS JÁNOS
2023.07.30.


Több mint egy évtizede rendszerszintű zavarok sokaságával küzd, amely mára súlyos jogbizonytalansághoz, a bíróságokkal szembeni bizalom elvesztéséhez vezetett.


Bíróságaink a legalsóktól a legmagasabb szintekig ma már naponta gyártják azokat az ítéleteket, amelyek a jog területén járatlan megfigyelők számára is felismerhetően összeegyeztethetetlenek az igazsággal, az erkölccsel, s mindennel, ami évszázadok alatt alakította ki bennünk a tiszteletet és a bizalmat a bíróságok és az ítéleteket kihirdető bírák iránt.

Évtizedek óta elemzem a bírósági eljárások folyamatának, majd a végső bírói döntéseknek a köznapi értelemben vett igazságszolgáltatással – a folytonosan alakuló, de mégis az emberek társadalmi igazságérzetével – egyező voltát, vagy az attól eltérő jellegét, itthon és az általam alapértékeit tekintve demokratikus, az emberi jogokat elismerő országokban.

Az összkép tekintetében (de csak ott) nincs jelentősége annak, hogy mindig is voltak és lesznek elfogadhatatlan, jogsérelmet okozó, hibás eljárások és döntések. A demokratikus jog folytonos fejlődése éppen a hibás döntések által okozott egyedi jogsérelmek kiküszöbölésére alakította ki azt az elvet, hogy az állampolgárokra kötelemet kivető hatósági döntésekkel szemben, az igazság kiteljesedése érdekében kikerülhetetlenül biztosítani kell a bírói úton történő felszólalás lehetőségét. Idetartozik, hogy a jogerős döntéseket eredményező ítélkezésnek legalább kétszintűnek kell lennie, széles körben harmadik szintként biztosítva a rendkívüli felülvizsgálati eljárás lefolytatásának lehetőségét is.

Korlátozott körben, de negyedik eljárási szintként az Alkotmánybíróság még mindig kijavíthatja a kifogásolt döntéseket a nemzeti jogrendszerek alapját adó szabályozásával összevetve. A jogorvoslati sort tovább bővíti, hogy az Európai Unió tagjaiként végső esetben – igaz, csak az államok által meghatározott kérdésekben – még mindig ott van az egymás mellett működő Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) Strasbourgban és az Európai Unió Bírósága (EUB) Luxembourgban. Tévedünk, ha arra gondolunk, hogy nem érint minket a Hágában székelő Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC), amely a legsúlyosabb nemzetközi bűncselekmények körében jár el. Több tízezer ukrajnai szülő, akiknek a gyermekeit az orosz agresszor ún. átnevelő táborokban tartja fogva Oroszországban, már tudja, hogy milyen közel áll hozzájuk a hágai bíróság működése...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.