2023. július 30., vasárnap

„KÉSZEN A HAZA SZOLGÁLATÁRA”: OROSZORSZÁG ISKOLÁI TOVÁBB HALADNAK A MILITARIZMUS FELÉ

SZABAD EURÓPA
Szerző: SZABAD EURÓPA (OROSZORSZÁG)
2023.07.29.


Vlagyimir Putyin orosz elnök kormánya már régóta fejleszti a „hazafias” oktatást az iskolák minden szintjén. A következő két évben azonban ez a folyamat határozottan a katonai szolgálatra való felkészítés irányába fog elmozdulni.


Miközben tovább dúl Moszkva Ukrajna elleni háborúja, az oroszországi iskolákban a gyerekek szeptembertől jelentős változásokra számíthatnak az iskolai tantervben – militarista irányultságú változásokra.

A múlt hónap végén a parlament alsóházában tartott vitán Andrej Kartapolov, az Állami Duma képviselője az orosz hadsereghez csatlakozó fiatal önkéntesek és sorkatonák felkészületlenségéről panaszkodott.

Ezek infantilis fiatalok – mondta Kartapolov, a Kreml által irányított Egységes Oroszország párt tagja, aki a Duma védelmi bizottságának elnöke. – Sok tekintetben nincsenek felkészülve a valódi életre” – tette hozzá.

Mi a recept a feltételezett probléma orvoslására? Az elkövetkező két évben az orosz iskolák törlik az órarendből a biztonságos életvitel alapjai nevű, régóta létező programjukat, helyette bevezetik a biztonság és a haza védelmének alapjai munkacímű tantárgyat.

Ez a „hazafias nevelés” legújabb verziója. A trend végigkísérte Vlagyimir Putyin több mint két évtizedes elnöki és miniszterelnöki tevékenységét, amely sok bíráló szerint a kormány céljait helyezi előtérbe a gyerekek érdekeivel szemben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.