2023. július 30., vasárnap

NEM AZ EU FELADATA A TANÁROK FIZETÉSE, HANEM A MAGYAR KORMÁNYÉ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2023.07.29.


Nyelvbotlásnak hihette minden normális ember, amikor Orbán elkezdte mondani, hogy az Európai Unió 800 milliárd forinttal tartozik a tanároknak. Mintha a tanárok azért nem kapnának rendes fizetést (van, ahol már semennyit), mert az Európai Unió nem gondoskodik róluk. Orbán ezt úgy adta elő, mintha az Európai Unió feladata és kötelessége lenne a magyar oktatás fenntartása és a tanároknak járó fizetés biztosítása. Orbán ezzel egy mozdulattal áttolta a felelősséget „Brüsszelre”, mintha az EU tehetne arról, hogy a tanároknak nincs pénze és az oktatás romokban hever.

De az orbáni propagandában nincsenek nyelvbotlások, gondosan megtervezett hazugságok vannak, amelyek utána visszhangoznak kormánymédiában, a szóvívők és a kormányzati emberek szavai közt, mintha az erre vonatkozó hazugság a világ legtermészetesebb igazsága lenne. Az oktatásügyi rendszer biztosítása és fenntartása a magyar állam feladata. A fideszes alaptörvény szerint maga az állam köteles gondoskodni az oktatásról, mindenkinek joga van a tanuláshoz. Az oktatás közszolgáltatás, amelyben az állam a jogi keretek megalkotásával, az intézményrendszer fenntartásával biztosítja a rendszer működését az oktatás minden szintjén.

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 1. §. (2) bekezdése szerint „A köznevelés közszolgálat, amely a felnövekvő nemzedék érdekében a magyar társadalom hosszú távú fejlődésének feltételeit teremti meg, és amelynek általános kereteit és garanciáit az állam biztosítja.” Nem az Európai Unió. A 2. § (1) bekezdése szerint az Alaptörvényben foglalt ingyenes és kötelező alapfokú, valamint ingyenes és mindenki számára hozzáférhető középfokú nevelés-oktatáshoz való jog biztosítása az érettségi megszerzéséig (…) az állam közszolgálati feladata.

Az oktatási rendszer működtetése az állam feladata, az ehhez szükséges anyagi feltételek biztosítása az állam kötelessége. Ezt a feladatát az állam senkire nem ruházhatja át, az oktatás egészére vonatkozó finanszírozási kötelességéről senki javára nem mondhat le, senki más feladatává nem teheti. Az Európai Uniónak semmi köze a magyar közoktatás fenntartásához, a tanárok fizetéséhez, ezt minden tagállam saját hatáskörben biztosítja. A magyar állam közoktatással kapcsolatos feladatait az Európai Unió nem veheti át, a felelősséget a magyar állam nem róhatja az EU-ra.

Ezért az Európai Unió nem 800 milliárd forinttal, hanem egyetlen fillérrel sem tartozik a magyar tanároknak. A tanároknak Orbán Viktor tartozik ennyivel. Ha nem tudja kifizetni ezt a pénzt, akkor adja vissza mindazt, amit ellopott az Orbán-család, fizettesse vissza a gázszerelő strómanjával, vagy ha ez sem elég, hogy az állam teljesítse az alapvető közfeladatát, akkor alkalmatlan a kormányzásra és mondjon le. Még soha nem volt olyan a magyar történelemben, hogy egy kormány vagy uralkodó nem tudta az oktatást finanszírozni. Orbán az első...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.