2023. július 15., szombat

KÉT LECKE A SZOMSZÉDOK MÉREGDRÁGA REZSICSÖKKENTÉSÉRŐL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: MAGYARI PÉTER
2023.07.10.


Hogyan terelte a romániai rezsicsökkentés az Orbán-kormányt Putyin felé? Hogyan lehetséges, hogy a horvát állam 41 euróért veszi, majd 11 euróért eladja azt a gázt, ami végül 105 eurójába kerül Zágráb városának? A rövidlátó szabályozás ott is gondot okoz, ahol van bőven gáz a föld mélyén.


Sok folyóméter elemzés jelent már meg arról, hogy a magyar rezsicsökkentés hogyan vezetett pazarláshoz, és hogyan borította meg 2022-ben a költségvetést. Szó sincs azonban arról, hogy hungarikum volna az energiapiac rövidlátó szabályozása.

Európában kevés ország képes jórészt saját kitermelésű földgázzal ellátni magát, de kettő közülük épp a szomszédunkban van. Horvátország az igényei kétharmadát, Románia pedig akár 90 százalékát – és mint látni fogjuk, potenciálisan ennél is sokkal többet – képes kitermelni. Ám a lehetőség egyik országban sem bevételt hoz ezen a nyáron, hanem nagyon sok pénzt visz el. Hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy rezsicsökkentés érdekében addig szabályozták a piacot, hogy most az adófizetők pénze ég a honi gáz helyett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.