2023. július 7., péntek

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: magyarnarancs.hu
2023.07.05.


A SZERK.


A SZERK.
A spirál


Azt meséli a Bild c. német bulvárlapnak a magyar kormányfő, hogy tavaly februárban, amikor az orosz agresszió előtt három héttel a Kremlben járt, az orosz elnök „Ukrajnával kapcsolatosan azt mondta, hogy az ukrán hadsereg nagyon erős és a Nyugat által nagyon jól felszerelt. A katonák nagyon jól képzettek. Tehát ha konfliktusra kerül sor, az egy nagyon-nagyon nehéz konfliktus lesz.

A SZERK.
Az esélytelenek izgalmai


Vasárnap éjfélkor lejárt a határidő: Szlovákiában 25 formáció adta le a listáját a szeptember 30-i előrehozott parlamenti választásra.

A SZERK.
Rendőrbeszéd


„Eredményeinkben kifejezésre jut személyi állományunk helytállása, szakmai képzettsége, mindenekelőtt pedig az, hogy helyesen értelmezi a párt politikáját, magas fokú politikai felkészültséggel teljesíti a dolgozó nép szolgálatát” – mondotta Földesi Jenő vezérőrnagy, belügyminiszter-helyettes a Rendőrtiszti Főiskola tanévzáró ünnepségén 1979. június 29-én.

EGOTRIP

EGOTRIP
Szécsi Noémi: Nem és nem

Barbie és a bikinitest

Voltaképpen nem történt semmi rettenetes.

EGOTRIP
Vajda Gergely: Zene hetilapra

Operamúzeum

Izzó indulatok. A Finn Nemzeti Opera Salome produkcióját Christof Loy rendezésében 2022 májusában adják az ARTE tévén.

PUBLICISZTIKA

CSABAI MÁTÉ
Gépek lázadása

Átveszi az uralmat a mesterséges intelligencia?

Eddig pufikabátos pápával és egy átlagos kreativitású chatprogrammal ajándékozott meg minket a leggyorsabban fejlődő technológia, de a technofób rémálmok szerint akár az emberiség végét is elhozhatja.

BELPOL

INTERJÚ
„Nem befolyásolnak a találgatások”

Kolosi Beáta, a Líra Könyv Zrt. vezérigazgatója

Tizenkét éve vezeti az édesapjától megörökölt könyvkiadó- és könyvesbolthálózatát, szívügyének tekinti a gyerekkönyveket, és nem ért egyet a „gyerekvédelmi” törvénnyel. Kolosi Beátát a Libri tulajdonosváltásáról is megkérdeztük.

VÁLLALKOZÁSOK TÖMEGÉT TEHETI TÖNKRE A DRÁGA ÁRAM
Kényszer alatt


Nem tér vissza a múlt évtized végi olcsó áram a piacra, de olyan észvesztően drága sem lesz, mint tavaly volt. Az áramtőzsdei áresés hatását sok vállalkozó szeretné már a villanyszámláján is érezni – ám a rossz éves szerződésekbe ragadt cégeknek nemigen van mozgásterük.

KICSODA TUZSON BENCE, MAGYARORSZÁG ÚJ IGAZSÁGÜGYI MINISZTERE?
A Rogán-faktor


Praktizáló ügyvédből lett képviselő, később a kormány fontos háttérembere. Bírja nem csak Rogán Antal, de Orbán Viktor bizalmát is, és elvégzi a piszkos munkát, ha kell. Dunakeszin megvetette a lábát, Gödön előbb taktikusan visszavonult, aztán visszavette az irányítást a településen.

SZENNYVÍZTELEP ÉS POLITIKA DÉL-MAGYARORSZÁGON
Büdös, aki mondja


Szörnyű bűzt áraszt Kistelek új ipari szennyvíztelepe. A biológiai tisztítást végző ökoszisztémával történt valami. A megyei napilap június közepén azt írta, megszűnt a kellemetlen szag. Azt, hogy mi az igazság, mindenki érzi.

A CSALÁD MINDENT VISZ: SZŐLŐ, BORHÁZ, EGYETEM
Ki a gazda Tokajban?


Elsőre azt gondolnánk, a Tokaj-Hegyalja Egyetem körüli huzavona valójában a NER valaminő mellékes belviszálya egy nemigen létező egyetemért, melyben Stumpf István megégette magát: a hóhért akasztják, sag schon. Pedig úgy tűnik, nagy dolgok érlelődnek az ország egyik történelmi borvidékén.

KÜLPOL

AZ ADRIANA KATASZTRÓFÁJA
A hajófenékbe zárva


Az Európába tartó migráció kampánytéma az egész kontinensen. A riogatással választást lehet nyerni, kormányzati ciklusokat lehet végigvinni. A tengeri útvonalakon fekvő Görögországban, Olaszországban, Spanyolországban is súlyos politikai viták dúlnak arról, milyen feladatokat vállalhatnak ezek az államok a tengeri mentésből, az érkezők ellátásából. De a katasztrófák rendre fölülírják a vitákat.

KÖNYV

INTERJÚ
„Hitler szerencsejátékos volt”

Laurence Rees történész, dokumentumfilmes, író

Az idén magyarul is megjelent Laurence Rees Hitler és Sztálin című könyve, amely új megvilágításban hasonlítja össze a két egymással háborúzó, de közben egymástól is tanuló diktátor történetét. A szerző a rémtetteik mellett a motivációikra és a személyiségükre fókuszál.

KRITIKA

KÖNYV
A zöld burok megreped

Hajdú Farkas-Zoltán: Márton nyaracskája

Megismerkedni sziporkázó mondatokban, látni a másik fotóját, beszélni telefonon, a személyes találkozások alkalmával csalódni, mégis ragaszkodni az első benyomáshoz – ezt a próbatételt mintha a Facebooknak köszönhetnénk.

KÖNYV
Az elmúlás ellen

N. Tóth Anikó: A szalamandra mosolya. A selmeci különös hölgy legendáriumából

A hegyek ölelte kisváros lát­képe és a naivan bájos gótikus Szent Katalin-szobor: a könyv borítóján a vizuális jelek nemcsak a könyv témáját, hanem alaphangulatát is megadják.

KIÁLLÍTÁS
Az ideális áldozat

Az erőszakról

Véletlen egybeesés volt: alig két héttel azután került sor a háborús nemi erőszakot tematizáló Elhallgatva című tanulmánykötet, valamint az áldozatok tiszteletére tervezett budapesti emlékmű pályázati makettjeinek bemutatójára, hogy Oroszország 2022. február 24-én lerohanta Ukrajnát.

SZÍNHÁZ
A tűz heve

Merre jársz…?

Akkor vannak igazán elemükben, amikor forgószélként száguldoznak, amikor pillanatokba sűrítik egy bútorszállító brigád többórás munkáját és az élet színességét, amikor fékeveszetten táncolnak, ünnepelnek és tombolnak a színpadon. Az SZFE Tárnoki–Jákfalvi prózai színészosztály történetét az előadás szempontjából is érdemes felidézni.

FILM
Harc az idővel

Indiana Jones és a sors tárcsája

Sean Connery 56 éves volt, amikor az 1986-os Indiana Jones és az utolsó kereszteslovagban eljátszotta az akkor 44 éves Harrison Ford apját. Ford a legújabb Indy-kaland bemutatása idején pedig már 80 éves.

TÉVÉSOROZAT
Szív a szívnek

Anne Frank bújtatója

A magyar cím kissé megtévesztő, hiszen pont azt csinálja vissza, amit az eredeti sorozat olyan merészen meglépett: a drámai hatás kedvéért számtalanszor mártírrá és szimbólummá emelt Anne Frankot mellékszereplővé teszi saját történetében.

TÉVÉSOROZAT
Ahol a tagadás a lábát megveti

A siló

Mit árul el a társadalmunkról, hogy a rendszer működését és hibáit sokszor az itt és mostból kivezetve, a fantasztikum vagy egy disztópikus jövőkép keretei közt tudjuk leghitelesebben tárgyalni?

ZENE

INTERJÚ
„Sok minden van a páncélszekrényünkben”

Ian Astbury énekes

Nagyszerű koncertet adott a Budapest Parkban az immár négy évtizede létező The Cult. De a zenekar énekese nemcsak a színpadon, hanem a színfalak mögött is jókedvűnek bizonyult. A 61 éves angol rocksztár a legutóbbi lemezről, Brian Jonesról, David Bowie-ról és az Everton FC-ről is mesélt nekünk.

MI A KOTTA?
A lustaság számlája


Klasszikus zenei programajánló a 2023/27. hétre

VISSZHANG

VISSZHANG: KONCERT
The Cult


A gót-posztpunk gyökerű, idővel a keményebb rockhangzás felé forduló, legendás korszakát a nyolcvanas években élő zenekar nem először látogatott hozzánk.

VISSZHANG: FILM
Sisu

A Rambo és a Fehér Halálnak becézett második világháborús finn mesterlövész, Simo Häyhä találkozása Számiföldön.

VISSZHANG: LEMEZ
Bizet: Carmen


Ha létezik ikonikus operafelvétel, akkor talán ez az.

VISSZHANG: FILM
Tyler Rake: A kimenekítés 2.


A mű első része 2020-ban a Netflix egyik legnézettebb filmjének bizonyult, így nem volt kérdés az újrázás.

VISSZHANG: LEMEZ
Ben Folds: What Matters Most


Túlzás lenne azt mondani, hogy a kilencvenes évek a zongo­rás-énekes dalszerzők évtizede lett volna.

VISSZHANG: SZÍNHÁZ
Mágnás Miska

A helyszín egy jacht, a kórus tagjai a bulijelenetekben talpig tóthgabiban ropják...

VISSZHANG: FILM
Joseph Chambers becsülete

A biztosítási ügynök, férfiasságát bizonyítandó, vadászni indul.

VISSZHANG: KÖNYV
Bánhidi Lilla: Sorsod Borsod


Alexa egy csúnya szakítást követően költözik Miskolcról Budapestre.

FILM

TÉVÉSMACI
Kakasbőr


Amikor Sztupa és Troché vaskalapot loptak, kellett egy női s egy férfi is.

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2023/27.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2023/27.

Rövid hírek: kannibál, megalodon, túlélő...

Snoblesse Oblige 2023/27.

Heti kulturális programajánló

Szüret 2023/27.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

TUDOMÁNY

KANADAI ERDŐTÜZEK
Nagyobb a füst


Az északi szomszédban tomboló drámai méretű, zömmel megfékezhetetlen erdőtüzek miatt az Egyesült Államok lakóinak harmada él időről időre szinte elviselhetetlen légszennyezettségben. Egyelőre nem is látszik megoldás.

LOKÁL

RÉS A PRÉSEN
„Minden bicajtávra van”


Szutorisz Szabolcs főszervező, Tricikli Fesztivál

HELYRAJZI SZÁM
Tábori vadászok emlékműve


Azokat a katonai egységeket nevezték tábori vadászoknak, amelyek a hagyományos gyalogságnál alaposabb kiképzést és korszerűbb fegyvereket kaptak.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Balaton-felvidéki mandulások


Szőke brownie sós mandulával, málnával

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.