2023. július 17., hétfő

MIÉRT NAGYOBB BOTRÁNY A ZENEAKADÉMIA REKTORVÁLASZTÁSA, MINT ÓKOVÁCS OPERAHÁZI KINEVEZÉSE?

INDEX
Szerző: SÜMEGI NOÉMI
2023.07.17.


Mértékadó kormányzati források szerint sem sikerült jól kiírni a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak a Zeneakadémia rektori pályázatát, pedig ha nem szűkítik a lehetséges pályázók körét – megsértve ezzel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem autonómiáját –, akkor az elmúlt két hét nyilatkozatháborúja is megspórolható lett volna. A tárca azonban „túltolta”, és ezzel nem várt ellenállást váltott ki, ami elfedi azokat a problémákat, amelyek évek óta jelen vannak a magyar zeneoktatásban, és amelyek orvoslását a tárca a rektorváltásban látja. Az Opera főigazgatói pályázata után ez a második olyan ügy Csák János minisztersége alatt, amire kiemelt figyelem hárul – de annál sokkal fontosabb.


Nehéz átlátni a kialakult helyzetet, mert miközben érezhetően két szereplő feszül egymásnak – a Kulturális és Innovációs Minisztérium, illetve a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem –, közülük csak az egyik kommunikál. A kormányoldalról nem találtunk egyetlen olyan szereplőt sem, aki névvel és arccal vállalta volna a véleményét. A történetet így azokból a háttérbeszélgetésekből próbáltuk összerakni, amelyeket az elmúlt napokban folytattunk – magas pozíciót betöltő vezetőktől a magyar zenei életet jól ismerő, elkötelezetten konzervatív „civilekig”.

Az ügy előzménye, hogy mivel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Zeneakadémia) élén Vigh Andrea hárfaművész, tanszékvezető egyetemi tanár mandátuma 2023. október 31-én lejár, a Kulturális és Innovációs Minisztérium július 3-án kiírta a pályázatot a rektori pozíció betöltésére. A kiírás megjelenése után tiltakozását fejezte ki az egyetem szenátusa és tanszékvezetői, a zeneszerzők, a jazz-zenészek és az egyetem hallgatói önkormányzata (ahogy az a Papagenón megjelent), „külső” támogatóként pedig a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia is.

MINDEN TILTAKOZÓ A REKTORI PÁLYÁZAT SÚLYOSAN DISZKRIMINATÍV VOLTÁT KIFOGÁSOLTA,

vagyis hogy a jelentkezők köréből kizárattak a zenetudósok, a zenepedagógusok, a jazz- és népzenészek, a kiírás szerint ugyanis csak magas nemzetközi színvonalon teljesítő előadóművész jelentkezhet. A tiltakozási hullám csúcsa az Indexen megjelent oktatói nyilatkozat volt, amelyet 171 oktató írt alá – ezek után nincs értelme politikai cirkuszt vagy liberális összeesküvést emlegetni, a nevek magukért beszélnek. (A névsor hamarosan újabb több mint harminc névvel bővül, olyanokéval, akikhez eddig az idő rövidsége miatt nem jutott el a nyilatkozat.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.