2023. július 31., hétfő

MOST HOGY ÁLL A LAKÁST VENNI VAGY BÉRELNI DILEMMÁJA? - AKAD SZAKÉRTŐ, AKI MÁR LÁTNI VÉLI A VÁLTOZÁS ESÉLYÉT

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2023.07.31.


Miközben a lakások adásvétele megtorpant, az árak pedig esetenként csökkennek, a lakásbérleti díj még növekvő kínálat mellett is emelkedik. Ez a jelenség tekinthető anomáliának is, de akad szakértő, akik már a változás szelét emlegeti.

Az ingatlanpiacon örök kérdésnek számít, hogy éppen mi éri meg jobban, lakást vásárolni, vagy lakást bérelni. Az ingatlanvásárlás alapvetően hosszú távú döntés, legalább 5-10 éves befektetésként fogható fel, egyetemre azonban a hallgatók jó esetben nem járnak tovább 5 évnél. Amennyiben a hallgató később ugyanabban a városban lép be a munkaerőpiacra, akkor hosszabb távon is szükség lehet a megvásárolt lakásra, és azzal is érdemes kalkulálni, hogy az egyetemi városokban bérbe adható a családtag által még vagy már nem használt lakás.

Három évvel ezelőtt sokszor lendült az inga a vétel felé. A vidéki városokban a fővárosinál rövidebb időtartam esetén is meghaladhatták a bérlés költségei a vásárlásét. Mostanra viszont alapvetően átrendeződött minden. Szokatlan módon miközben a lakások adásvétele megtorpant, az árak pedig esetenként csökkennek, a lakásbérleti díj emelkedik. Teszi ezt ráadásul növekvő kínálat mellett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.