2023. július 18., kedd

PÁLINKÁS JÓZSEF: NEM KELL KITALÁLNI A JÖVŐ EGYETEMÉT, HAGYNI KELL A MEGLEVŐKET MŰKÖDNI

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.07.18.


Nem tenne egyenlőségjelet Takáts Előd, a Corvinus Egyetem rektorának, és Szarka Gábornak, az SZFE kancellárjának lemondása közé Pálinkás József atomfizikus, az MTA volt elnöke. Mint mondja, a jelenlegi felsőoktatási tudományos vezetés óriási hibája, hogy nem érti meg, a magyar intézmények együttműködési lehetőségeit újra felépíteni négyszer annyi időbe kerül majd, mint lerombolni. Szerinte nem kell kitalálni a jövő egyetemét, elég, ha hagyják működni az eddigi egyetemeket a hagyományaik szerint.


Két modellváltó egyetemi vezető is távozik az intézmény éléről, az egyik a Budapesti Corvinus Egyetem rektora, Takáts Előd, aki július 31-ével mond le a pozíciójáról, de „kapcsolata nem szűnik meg az intézménnyel, a jövőben is a Corvinus egyetemi tanára marad”. A másik Szarka Gábor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kancellárja. Ön szerint mi lehet az ok a lemondásokra?

Az okot tőlük kell megkérdezni, de én a kettő közé nem tennék egyenlőségjelet. Takáts professzor nemzetközileg elismert közgazdász, aki alaposan megfontolta, hogy lemond a rektori pozícióról. Nincs kétségem afelől, hogy ez az ő szuverén döntése. Szarka Gábor esetében nem vagyok erről meggyőződve, hiszen akár a kancellárokat, akár a nem közalapítványi kuratóriumok tagjait, elnökeit nagyjából úgy váltogatják, ahogy épp a politika akarja. Érdekes módon, a határozott időre kinevezett kurátorok egy csettintésre lemondtak a pozíciójukról, vagy maradtak a pozíciójukban, de lemondtak más megbízatásaikról. Az ő kinevezésüket és lemondásukat én nem gondolom szuverén döntésnek, azok politikai megrendelésre történnek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.