2023. július 17., hétfő

SZÁZMILLIÓKKAL TARTOZIK AZ ÁLLAMNAK, DE A PÁRTJA MOST ALÁÍRÁSOKAT GYŰJTHET EGY NÉPSZAVAZÁSHOZ

TELEX
Szerző: CSEKE BALÁZS
2023.07.17.


A tavalyi országgyűlési választás előtt hamis ajánlásokat és halott emberek aláírásait adták le, most az üvegpalackok visszaválthatóságáról szóló országos népszavazáshoz gyűjthet aláírásokat az oltásellenes Gődény György nevével ismertté vált Normális Élet Pártja. A párt vezetője ma Stekler Ottó, aki a több száz millió forintos állami kampánytámogatások lenyúlására létrehozott kamupártokról lett ismert. Stekler lapunknak arról beszélt, az ország összes településére elmennek, és szerinte sikerülni fog összegyűjteni 200 ezer aláírást, hiszen tizennégy éve 600 ezer is összejött, amikor felesége, Seres Mária a képviselők költségtérítéséről kezdeményezett népszavazást. A Partizán dokumentumfilmje szerint ez a 600 ezer aláírás ágyazott meg később a kamupártok későbbi sikerének.


„Egyetért Ön azzal, hogy az üvegpalackok visszaválthatók legyenek?” – ebben a környezetvédelmi témában kezdeményezett országos népszavazást az oltásellenes kampányról ismertté vált Normális Élet Pártja, amely a tavalyi országgyűlési választáson kevesebb mint 40 ezer szavazatot kapott (0,7 százalék).

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) június 6-i ülésén hosszas vita után engedték csak át a kérdését. Az üvegek kötelező visszaváltásáról ugyanis már két éve döntött az Országgyűlés, a részletszabályokat a törvény szerint kormányrendeletben írják majd elő, amelynek egyelőre csak a tervezetét tették közzé. A bevezetési dátumot többször is elhalasztották. Palkovics László – még a területért felelős miniszterként – tavaly ősszel azt írta az eldobható italcsomagolások újrahasznosításáért kampányoló Greenpeace-nek, hogy 2024. január 1-jén lép hatályba a kötelező visszaváltási rendszer.

A népszavazást – ha sikerül összegyűjteni az aláírásokat – így tehát akkor tarthatják meg, amikor a kérdésnek már nem lesz aktualitása. A Nemzeti Választási Bizottság több tagja viszont azzal érvelt, hogy nem lehet elutasítani egy népszavazási kérdést egy még ki sem hirdetett kormányrendelet alapján.

A választási iroda július 5-én 38 ezer aláírásgyűjtő ívet adott át a Normális Élet Pártjának, és november 2-áig legalább 100 ezer érvényes aláírást kell összegyűjteniük ahhoz, hogy az Országgyűlés mérlegelje a népszavazás elrendelését. Ha 200 ezer érvényes aláírást sikerül leadniuk a határidőre, kötelező lesz elrendelni a népszavazást...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.