2023. július 21., péntek

ÚGY NÉZ KI, ÁTLAGOSAN TÖBB MINT TÍZSZER ANNYIT KERESTEK A FOCISTÁK A FRADINÁL, MINT AZ ÚJPESTNÉL

SZABAD EURÓPA
Szerző: SZALAI BÁLINT
2023.07.20.


Az UEFA éves összefoglalójának és a hazai vállalati beszámolóknak köszönhetően hozzávetőleges becslést lehet mondani a hazai élvonalbeli focisták tavalyi nettó átlagkeresetéről klubonként. Az eredmények nagyságrendi különbségeket mutatnak; az FTC messze kiemelkedett a mezőnyből, jócskán leszakadva követte csak a Fehérvár, a Felcsút és a Kispest.


Nem mindenhol van ez így a világon, de Magyarországon – kevés kivételtől eltekintve – régóta hétpecsétes titokként próbálják kezelni az érintettek a profi focisták bérét. Egy nagyvállalati vezetőtől vagy egy kocsmárostól is könnyebb volt megtudni, mennyire jövedelmező a munkája, és más látványsportoknál sem volt ilyen szintű titkolózás.

Ezt a hagyományt magyarázhatja, hogy a foci szórakoztatóipari ágként régóta és általánosan fertőzöttnek tűnik különböző mértékű adócsalásokkal, korrupciós ügyekkel, pénzmosással vagy még ezeknél is extrémebb illegális próbálkozásokkal.

A problémára azonban pont a nagyobb átláthatóság lenne a leghatékonyabb gyógyszer, nem mellesleg ez magukat a focistákat is jobban védené, ők is jobban be tudnák árazni piaci értéküket a hallomásból származó információk helyett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.