2023. július 28., péntek

WAGNER PÉTER: NE AZ ALAPJÁN VÁLASSZUNK HARCKOCSIT, HOGY MIT BÍRNAK EL A MAGYAR HIDAK

SZABADON PLUSZ / SZABAD EURÓPA
Szerző: SZABAD EURÓPA
2023.07.21.Nem működik transzparensen a magyar honvédség. Azt sem lehet tudni, hogy az elmúlt nyolc évben a Zrínyi Haderőfejlesztési Programra előirányzott 3500 milliárd forintból eddig mennyit költött el a minisztérium és mire - mondták elemzők, kutatók a Szabad Európának. Wagner Péter, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója szerint azonban ez nem furcsa, hiszen a magyar honvédség a társadalom leképeződése: uram-bátyám világ, kontraszelektál a vezetők kiválasztásánál és éppen ezek gátolják meg abban, hogy olyan jól működjön, mint egy hatékony multi, ahol csak a legjobbak juthatnak fel a ranglétrán. A vezető kutató a Szabadon Pluszban azt is elmondta: a magyar honvédségre ráfért a fejlesztés, hiszen az Afganisztáni missziókban 1945-ben gyártott gépkarabélyokkal lövöldöztek a magyar katonák, amelyek közül nem egy néhány lövés után szétesett a tűzharcban. 

00:00 Mi a helyzet a Zrínyi Haderőfejlesztési Program 2026-os, vagy 2032-es határidejével? Vagy már nincs is semmilyen határidő? 

02:52 Miért nem bliccelünk továbbra is a NATO-ban? 

05:14 Az amerikai nagykövettel heti gyakoriságúak a beszólogatások, ezalatt stabil kapcsolatunk van a NATO keretein belül az Egyesült Államokkal? 

06:43 Lehet tudni, hogy pontosan mire megy el a pénz a Zrínyi keretében? 

09:02 Milyen a Magyar Honvédség helyzete valójában? 

13:22 Kirúgtak ezer embert, lefejezték a vezérkart. Ki az, aki ezek után katonának megy Magyarországon? 

15:25 A Magyar Honvédség a magyar társadalom leképeződése 

21:44 Mi a baj a Leopárd harckocsikkal?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.