2023. augusztus 11., péntek

A CIVIL KÖZOKTATÁSI PLATFORM VÉLEMÉNYE A STÁTUSZTÖRVÉNY VÉGREHAJTÁSI RENDELETÉNEK TERVÉRŐL

CIVIL KÖZOKTATÁSI PLATFORM (CKP)
Szerző: CKP
2023.08.08.


A nyár közepén a Belügyminisztérium négy köznevelési rendeletet bocsátott társadalmi vitára: a tanév rendjét, a státusztörvény végrehajtási utasítását, és két saláta jogszabályt, bennük többek között a tankönyvellátás új szabályozásával. Egyik jogszabály esetén sem történt előzetes egyeztetés a szakszervezetekkel, annak ellenére, hogy ezek alapvetően érintik a munkavállalók érdekeit.

Az Európai Uniónak tett ígéret miatt formálisan teljesíti a kormányzat a jogszabály által előírt egyeztetési kötelezettséget, a valódi véleménynyilvánításra azonban nem biztosítja a feltételeket. Az egyeztetésre minden esetben a jogszabály által megengedett minimális nyolc nap áll rendelkezésre. Az indoklás és az összefoglaló formális. A 84 oldalas végrehajtási rendeletnél összesen annyi, hogy a törvény végrehajtási rendeletéről van szó. A hatásvizsgálat gyakorlatilag nem történt meg. A hatásvizsgálati lapok szinte üresek, a hatásvizsgálatra fordított idő az aláíró Maruzsa Zoltán szerint egy munkanap.

A tanév rendjéről szóló rendelettervről alkotott véleményünket már közzétettük. Az alábbiakban a státusztörvény végrehajtási rendeletének tervéről szólót olvashatják.

A vélemény letölthető/nyomtatóbarát változata: https://ckpinfo.hu/wp-content/uploads/2023/08/CKP_statusztv_vegrehajtasi_rendelettervezet_velemenyezese.pdf

A Civil Közoktatási Platform (CKP) a rendelkezésére álló rövid idő alatt áttekintette A Kormány rendelete a pedagógusok új életpályájáról szóló 2023. évi LII. törvény végrehajtásáról c. dokumentumot és közzétett kísérő dokumentumait. (https://kormany.hu/dokumentumtar/pedagogusok-uj-eletpalyajarol-szolo-2023-evi-lii-tv-vegrehajt-sz-korm-r)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.