2023. augusztus 14., hétfő

A HÉT GRAFIKONJAI – BIZONYÍTVÁNY MAGYARORSZÁGRÓL: A MENEKÜLTEK SEM KÉRNEK BELŐLÜNK

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2023.08.14.


Amikor szemberobog a valóság – ezt szoktuk mondani olyan esetekben, amikor a szavakat megcáfolják a tények. Nos, a menekültkérdés egyike az ilyen történeteknek. Miközben a magyar kormány büszkén hirdeti, hogy milyen fantasztikusan kezeli és segíti a háború elől menekülő ukránok ügyét, az érintettek – ez is gyakran hallott magyar kifejezés – a lábukkal mondanak véleményt. Merthogy aki közülük csak teheti, az első adandó pillanatban továbbáll. Sokatmondó adat, hogy az ideiglenes védelemért nálunk folyamodó ukrán állampolgároknak a magyar lakosság számához viszonyított aránya mindösszesen 3,28 százalék – szemben az uniós 9,1 százalékos vagy a csehek 32,2 százalékos arányával. Vannak további érdekes számok is. Megmutatjuk.


„Az ukrán-magyar határszakaszon 8044-en léptek be Magyarországra szombaton, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 12 975-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek” – ezt a tájékoztatást adta az Országos Rendőr-főkapitányság az MTI-nek vasárnap. Szombaton is kiadtak ilyen közleményt, amelyben 8488, illetve 10 235 – közvetlenül, illetve közvetetten – Ukrajnából érkezett személy szerepelt. Az ORFK naponta állít össze és tesz közzé ilyen adatokat azóta, hogy 2022 február 24-én Oroszország megtámadta Ukrajnát. Az adatok azonban manipulatívak – ahogy arra már korábban a sajtó felhívta a figyelmet, ugyanis messze nem csak a tényleges menekülteket számítják bele a kiadott adatba, benne vannak a kishatárforgalomban, a piacozásra vagy a bevásárolni átjövők, a rokoni látogatásra vagy éppen dolgozni érkezők (és este visszamenők) stb. is.

Ahogy az Átlátszó kiszámolta, az ORFK napi jelentései alapján, brutális adat jönne ki: az, hogy a háború kezdete óta 5 193 639 menekült érkezett Magyarországra. Vagyis nemcsak, hogy másfélszeresére nőtt volna Magyarország lakossága, de a háború elől eddig elmenekült mintegy 8 millió ukrán többsége Magyarországra jött volna.

A 24.hu megpróbálta tisztázni helyzetet, s a rendőrséghez fordult. A rendőrség ugyan azt elismerte, hogy a naponta közzétett létszámadatokba beleszámolják a kishatárforgalmat, így például a bevásárlóturistákat, piacozókat is. Arra viszont nem reagáltak, mi lenne a helyzet, ha az Ukrajnába még aznap visszatérőkkel korrigálnák az összesítéseket.

S akkor lássuk a valós számokat! Megnéztük az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatbázisában, hogy valójában hányan érkeztek a háború kitörése óta az Ukrajnával közvetlen szomszéd négy uniós tagállamba. Mint alább látható: messze nem a magyar rendőrség által közzétett adatokból kiszámítható szám jön ki...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.