2023. augusztus 15., kedd

ABLAKOT NYITNI AZ AMERIKAI GONDOLKODÁSRA - INTERJÚ ANDRÉ GOODFRIENDDEL

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: FÓTI TAMÁS
2023.08.11.


André Goodfriend amerikai diplomata 2013 és 2015 között vezette az Egyesült Államok budapesti nagykövetségét, majd a Külügyminisztériumban az „ediplomáciáért” felelős osztály igazgatója volt. Nem véletlenül: a Barack Obama elnök által bevezetett nyitott kormányzat, nyílt diplomácia Goodfriend szívéhez is közel áll. A témáról Hargittai Istvánnal folytatott beszélgetésük a közelmúltban jelent meg (Open Government, Open Diplomacy, CEU Press, 2023 ) – részben a könyvről is kérdeztük a tavaly visszavonult veterán diplomatát, aki visszapillantva budapesti éveire nem takarékoskodik a kormányt érő kritikával. Magyarország 2016-ban kilépett a Nyitott Kormányzás Programból, „és nem is az volt a címlapsztori, hogy kivonult a kormány az OGP-ből, hanem hogy Magyarország nem akart élni a nyitott kormányzat előnyeivel, amelyek: a demokrácia megerősítése, a stabilitás elősegítése és az egészséges üzleti környezet megteremtése”.


– Egy évtizede ismerkedtünk meg, amikor eleget tett a Magyarországi Európa Társaság (MET) meghívásának. Miközben örültem a beszélgetés lehetőségének, el is csodálkoztam, hogy időt tudott szakítani egy NGO-ra. Talán ez is a nyílt kormányzás elvének volt a része?

– Pontosan. A diplomata feladata, hogy a társadalom minél szélesebb rétegeivel folytasson párbeszédet. Különösen manapság van így, amikor biztonsági okokból a nagykövetségek épületeit – és főleg az Egyesült Államokéit – elkerítik vagy elköltöztetik a városközpontból, nehezítik a megközelítésüket. Ellehetetlenítik a diplomaták és az érdeklődők találkozását, már nem látogathatják például a könyvtárakat vagy a tájékoztatási részlegeket. Ami nehéz kérdés a diplomatáknak: hogyan érintkezzenek az emberekkel. Szóval igen, része volt a szerepemnek elfogadni minél több meghívást, hogy találkozzam a különféle csoportok tagjaival – függetlenül politikai hátterüktől –, megértsem a szervezeteken belüli dinamikát, és ugyanakkor ablakot nyissak az amerikai gondolkodásra is...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.