2023. augusztus 16., szerda

BOKROS: A KORMÁNY TAGADJA, HOGY GAZDASÁGI VÁLSÁG LENNE

KLUBRÁDIÓ / HETES STÚDIÓ
Riporter: HARDY MIHÁLY
2023.08.12.


Nincs nagyobb különbség a jelenlegi és a korábbi válságok közt Magyarországon, egyedül az, hogy a kormány most tagadja a válság meglétét – állítja Bokros Lajos. A volt pénzügyminiszter szerint így lényegében lehetetlenné vált a válságkezelés is.

A válság jeleit világosan lehet látni Magyarországon is. A kormány ezzel szemben mintha nem akarná beismerni, mekkora a baj. Míg Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter azon örömködött, hogy a névleg az infláció mérséklését szolgáló kormányzati intézkedések "brutálisan hatékonyak voltak" (a KSH adatai szerint 17,6 százalékra csökkent az infláció júliusban), addig Csillag István volt gazdasági miniszter (aki végzettségét tekintve jogász és közgazdász) arra is rávilágított a Klubrádióban, hogy egy inflációs hullámnak természetéből adódóan mindig van lecsengési szakasza, így aligha a kormány érdeme a csökkenés. Róna Péter pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az inflációs csúcshoz viszonyítva az uniós átlag jelenleg a felére csökkent, Magyarország esetében ez a "brutálisan hatékony" gazdaságpolitika arra volt elég, hogy a ráta mindössze egyharmadát tudták levágni. Egyúttal hangot adott elkeseredésének, hogy "olyan, szakértelemmel nem rendelkező valaki van a kormányban, aki olyan bődületes sületlenségeket mond, mint Nagy Márton".

"Szerintem a mai magyar válság és a korábbi gazdasági válságok közt nincs nagy különbség. Az igazi különbség a kormány szövegében van, nevezetesen, hogy tagadják a válság meglétét, és közben próbálják a saját válságkezelő intézkedéseit nem válságkezelő intézkedésként bemutatni" – mondta a Hetes Stúdió augusztus 12-ei adásában Bokros Lajos. A volt pénzügyminisztertől a kormány gazdasági hazugságaira kérdeztünk rá.

A politikus kitért arra, hogy a jelenlegi helyzet a gazdasági válságok tipikus jeleit mutatja:

  • a gazdasági növekedés leállása,
  • a hatalmas infláció,
  • a bérek, nyugdíjak reálértékének drámai csökkenése.

"A válságot a kormány rossz gazdaságpolitikája állította elő, ezért nagyon nehéz lenne nekik bevallani, hogy válság van" – mondta Bokros, hozzátéve, hogy ez a tagadás ellehetetleníti a válság kezelését is. Példaként említette az "Európa-bajnok" inflációt, amelyhez képest még a háború sújtotta Ukrajna rátája (11,3%) is jobb. A magyar infláció drasztikus szintjének okait

  • a kusza, nem egységes fiskális politikában,
  • a válságot megelőző túlköltekezésben,
  • a rendkívül laza pénzpolitikában (felelőtlen jegybanki pénzteremtés),

és "mindazon fölösleges és félrement beruházásokban" látja, amelyek nem járulnak hozzá a gazdasági növekedéshez és a munkahelyek megőrzéséhez.

ITT HALLGATHATÓ MEG

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.