2023. augusztus 1., kedd

FLECK ZOLTÁN: EZ EGY CINIKUS AUTOKRÁCIA, AMIBEN RÁNGATJÁK A PARLAMENTI BÁBOKAT

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.08.01.


Zavar van Svédország NATO-csatlakozása ügyében a kormány, a Fidesz-frakció, a Fidesz, mint állampárt és a parlament köreiben – véli Fleck Zoltán jogszociológus. A jogász, egyetemi tanár szerint két dolgot kell egyszerre eljátszani: nemzetközi szintéren azt, hogy mi nem vagyunk ellenségei a szövetségi rendszernek, viszont teljesíteni kell az autokratikus baráti elvárásokat Oroszország, Törökország felé is. Az pedig, hogy Kövér az ellenzéki pártok kezdeményezésére összehívja a parlamenti ülést, csak játék, de a színházat fenn kell tartani, ezen áll az egész Orbán-rendszer.


Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter már a legutóbbi kormányinfón jelezte, hogy a Fidesz-frakció nem megy el a parlament ülésére és így is lett. Mindössze 45 ellenzéki képviselő jelent és így az ülés határozatképtelen volt. Magyarázható-e ez bármiképpen?

– Abban a konkrét ügyben, ami Svédország NATO-csatlakozása, nagyon érdekes történés van. A kormány, a Fidesz-frakció a Fidesz, mint állampárt és a parlament máshogy kommunikál és máshogy működik. Szerintem teljes a zavar abban az értelemben, hogy először el kell eljátszani nemzetközi színtéren, hogy mi nem vagyunk ellenségei a szövetségi rendszernek, tehát nem vagyunk kívül azon. Megjegyzem, azért ez elég veszélyes játék egy ilyen kicsi és a keleti agresszióhoz közel levő ország számára, ráadásul egy olyan helyzetben, amikor – gazdasági válság idején – pénzek függnek attól, hogy mennyire vagyunk benne egy ilyen nyugati szövetségi rendszerben. Ugyanakkor viszont teljesíteni kell az autokratikus baráti elvárásokat, Oroszország, Törökország felé. Ezek azok a működő nemzetközi kapcsolatok, amelyek még Orbán kezében vannak. Ez magyarázza azt a példátlan jelenséget, hogy a magyar állam álláspontja a török államétól függött. Ez kiderült az elmúlt hetekben. Ezek után az csak játék, hogy Kövér összehívja a parlamenti ülést, ami pedig nyilvánvalóan egy üres forma, mert itt nem történik, nem is történhet semmi, hisz' nem vesz részt rajta a kormánypárt. A parlament álláspontja egyáltalán nem befolyásolja a kormány nemzetközi véleményét. Vagyis egyszerre kell két dolognak megfelelni, ezért a zavar....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.