2023. augusztus 6., vasárnap

KÖKÉNY MIHÁLY: ELLEHETETLENÍTI A GYÓGYSZERHATÓSÁGI MUNKÁT AZ NNK ÉS AZ OGYÉI ÖSSZEVONÁSA

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.08.06.


A politikai hatalomnak lényegtelen, hogy milyen szakmai megfontolások vannak, ha az érdeke úgy kívánja, egyszerűen átlép mindenféle szakmai racionalitáson. Így kommentálta a Hírklikknek a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) összevonását Kökény Mihály. A korábbi egészségügyi miniszter ezt látszatcselekvésnek tartja, ami mögött még az ingatlanmutyi is felsejlik. Szerinte amíg a szakemberhiányon és a magyar egészségügy alulfinanszírozottságán nem javítanak, a gondokból semmi sem fog változni.


Mint közölték, a létrejövő szervezetet, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot (NNGYK) Müller Cecília országos tisztifőorvos vezeti majd. Kinek használ az NKK és az OGYÉI összevonása?

– Én inkább úgy fogalmaznék, hogy felszámolták és beleolvasztották az OGYÉI-t abba a Nemzeti Népegészségügyi Központba, amely – némi megszakítással – a korábban országos szervezetként jól működő Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnak, az ÁNTSZ-nek volt egy rendkívül gyengén teljesítő utóda. Még emlékszünk jól a Covid-járványra, és arra, hogy mind a szükséges útmutatók kiadásában, mind a lakosság tájékoztatásában igencsak alulmúlta az összes környező ország járványügyi hatóságának teljesítményét. Most ebbe a Nemzeti Népegészségügyi Központba olvasztják be a több mint 60 éves gyógyszerhatóságot, amely fénykorában – nem csak a gyógyszer-engedélyezés, hanem az orvosi munkát segítő tájékoztatás, a tudományos kutatások területén is – Európában élenjáró, rendkívül tekintélyes szervezet volt. Korábban még Országos Gyógyszerészeti Intézet volt, aztán néhány évvel ezelőtt még ez élelmiszer-egészségügyet is beletették ebbe a szervezetbe, és így lett Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). Az OGYÉI hanyatlása tulajdonképpen már akkor megkezdődött, amikor két-két és fél évvel ezelőtt, a járvány második évében - egyszerűen hatalompolitikai szempontok miatt – belenyúltak a gyógyszer-engedélyezésbe. Akkor a kínai és az orosz vakcinákat lényegében minden szakmai szabályt megszegve, egy olyan gyorsított eljárásban hozhatták hazai alkalmazásban forgalomba, amelyben az OGYÉI-nek lényegében csak pecsételő szerepe maradt. Hiszen a sürgősségi rendeletekben elég volt csak a külügyminiszternek azt megállapítania, hogy az adott vakcinát már hány országban használják, ennyi és ennyi embernek engedélyezték. Az ilyenkor szükséges hazai megerősítő vizsgálatok is elmaradtak, és lényegében csak „papíron” volt lehetőség arra, hogy a dokumentációt megnézzék. De még azt sem nézték meg rendesen, mert a kínaiak is megmondták, hogy a Sinopharm vakcinát nem próbálták ki 60 év felettieken, Magyarországon pedig nagyon sok idős embernek adták. Ez tulajdonképpen megmutatta már azt, hogy a politikai hatalomnak lényegtelenek a szakmai megfontolások, ha az érdeke úgy kívánja, egyszerűen átlép mindenféle szakmai racionalitáson. Ez az eljárás jelentős mértékben rontotta a gyógyszerhatóság értékét, nemzetközi megbecsülését. Hozzáteszem, hogy az elmúlt években már elég jelentősen elkezdték csökkenteni a gyógyszerhatóság létszámát is, ami majd most tovább folytatódik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.