2023. szeptember 1., péntek

A MAGYAR ISKOLA NEM AZ ÉLETRE TANÍT, HANEM ARRA, HOGY HOGYAN KELL VISELKEDNI AZ ÓRÁKON

TELEX
Szerző: HALÁSZ NIKOLETT
2023.09.01.


Vajon mennyire korszerű tudást ad ma az iskola Magyarországon, és mennyire az életben való érvényesülésre készíti fel a fiatalokat? Oktatási szakértőkkel, pedagógusokkal beszélgetve az derül ki, hogy a szigorúan meghatározott központi tanterv, az egyre több tananyag mellett alig-alig marad idő a legfontosabbakra: a csoportmunkára, az egyéni fejlesztésre, a kreativitás kibontakoztatására. Hiába próbál a kormány új tantárgyak bevezetésével lépést tartani, éppen nem a tantárgyak bővítése lenne a cél. A tanárok és szakértők szerint a kevesebb tananyagból jóval több maradna meg, az érettségi egy össznépi hazugság, és az iskolában leginkább azt tanítják meg, hogyan figyelj valakire, akinek van egy státusza.


Ma kezdődik a tanév. Van, akinek az iskola egy új fejezet kezdetét, másnak a szerelmével való találkozást, a hivatását vagy éppen a reggeli szendvicscsomagolást jelenti. Persze az iskola elsődlegesen a tudás megszerzésének és átadásának a terepe. De vajon mihez elég az a tudás, amit manapság megkapnak a diákok az iskolában? És egyáltalán, mennyire hasznos dolgokat tanulnak napi hat-nyolc órában ott?

A csoportmunkát, de az önálló munkát is tanítani kell


Az iskolában megszerzett tudást azért nehéz objektíven mérni, mert sokszor csak a középiskola befejezése után derül ki, mire volt elég. Az iskola funkciója ugyanis nem feltétlenül az, hogy a száraz tananyagot átadja, vagy az érettségire felkészítse a fiatalokat. Inkább olyan képességeket, kompetenciákat kell(ene) a gyerekek kezébe adni, amikkel aztán akár a felsőoktatásban, akár a munkaerőpiacon érvényesülni tudnak. Meg kell vagy meg kellene tanulniuk a diákoknak az információszerzés, a további tanulás képességét, tudniuk kellene jól kommunikálni, digitális eszközöket kezelni, gondolkodni, adatokat rendszerezni, kreatívnak lenni, a pénzügyeket átlátni, vállalkozni, csapatban dolgozni, egészségesen élni és sok minden mást is...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.