2023. szeptember 12., kedd

A MODERN HIPNOTIZŐR NEM GONOSZ VARÁZSLÓ, HANEM FÁJDALMAT CSÖKKENTŐ, EMPATIKUS TERAPEUTA

QUBIT
Szerző: RADÓ NÓRA
2023.09.12.


Hogyan került át a hipnózis a cirkuszi mutatványok világából a bevett terápiás módszerek közé? Hogyan segíthet a fájdalom enyhítésében, és mi köze van mindehhez a színháznak? Erről beszélt Bányai Éva hipnóziskutató, Perczel Kristóf hipnoterapeuta és Mácsai Pál színházigazgató a CEU Határtalan Tudás sorozatának hétfői évadnyitóján.


Mi a közös a raliversenyzésben és a lasagnában? Perczel Kristóf aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos, hipnoterapeuta hétfőn este a CEU Határtalan Tudás sorozatának évadnyitó rendezvényén elmesélte, hogyan vetette be egyik páciensénél a ralizást, másikuknál pedig nagymamája lasagnáját ahhoz, hogy a hipnózis módszerével gyakorlatilag átprogramozza a külső hatásokra adott belső válaszaikat, és így legyőzze a náluk fennálló fokozott garatreflexet. Ez az állapot annyira megnehezíti a páciensek kezelését, hogy a komolyabb fogászati beavatkozásokhoz minden esetben altatásra van szükség.

A hipnózis ezen kívül végstádiumú rákbetegeknél morfium nélkül képes csökkenteni a fájdalmat, sikeresen oldja a szorongást, segít a pszichoszomatikus betegségek vagy az égési sérülések gyógyításában, és a szülési fájdalmakat is enyhíti. Erről az orvoslásban egyre több területen sikerrel alkalmazott módszerről beszélgetett Perczel mellett Bányai Éva, az ELTE professzor emeritája, a hipnózis egyik nemzetközileg legelismertebb kutatója és Mácsai Pál színművész, színházigazgató. Olyan kérdésekre keresték a választ, mint hogy miként került át a hipnózis a cirkuszi mutatványok és a hiedelmek világából a tudományos megalapozottsággal alkalmazott terápiás módszerek közé, hogyan segíthet a fájdalom, a szorongás vagy a szenvedélybetegségek enyhítésében, kiből lesz jó hipnotizőr, és mi köze van mindehhez a színháznak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.