2023. szeptember 12., kedd

OKTÓBER KÖZEPÉRE VÁRHATÓ A NYUGDÍJKORREKCIÓ BEJELENTÉSE

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2023.09.12.


Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság volt vezetője szerint lázasan folyik a számolás, a költségvetés „áttervezése”. Barát Gábor úgy sejti, a kormány szeptember végéig, október legelején meghozza a döntést a nyugdíjkorrekció mértékéről, amiről október 10-16.-a között jelenik majd meg a közlemény. A szakértő szerint az már tény, hogy kiigazítás lesz, a mértékre még csak számolgatások, becslések vannak, a maga részéről ebbe a „versenybe” nem akar beszállni, annyit mondott csupán, hogy a számítások jellemzően három százalék körüli emelési tartományban mozognak. Az augusztusi inflációs adat megjelenésekor a Hírklikk is számolgatott, arra jutottunk, hogy – figyelembe véve a kormány jövő évi választási szempontjait is – 3,5-4 százalékos lehet az év elejéig visszamenőleg is járó kiigazítás mértéke.

Barát Gábort azonban nem arra kértük, hogy „számolgasson”, arra kerestük vele a választ, hogy – saját, több évtizedes nyugdíjfolyósítási tapasztalatai alapján – mikor várható a kormány döntése és így a bejelentése a kérdésben.

Az elmúlt napokban, a most már tényként kezelhető novemberi kiegészítő nyugdíjemelés kapcsán, tovább tart a ’mértékháború’, egyes szakértők és különböző szakmai intézmények részéről – kezdte válaszát. Sokszor már olyan címmel adják közre a tuti tippet, hogy „eldőlt a novemberi nyugdíjemelés mértéke” – „amikor ezt láttam, azt hittem, megjelent a vonatkozó kormányrendelet, amely eldöntötte a nyugdíjemelés mértékét, de nem, kiderült, arra még várni kell”. Mint felidézte, a számítások jellemzően három százalék körüli emelési tartományban mozognak, bár felmerült egy, azt érzékelhetően meghaladó mérték is – emlékeztetett, hozzátéve: és nem mondom, hogy megalapozatlan annak számszaki levezetése, vagyis a számítás logikája – jegyezte meg Barát Gábor, aki szerint azonban nem érdemes találgatásokba bocsátkozni, meg kell várni a novemberi nyugdíjemelés mértékét is szabályozó kormányrendeletet, ideértve az év végéig várható éves, és most már a nyugdíjas fogyasztói árindexre számolt inflációs mérték levezetését...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.