2023. szeptember 29., péntek

A VÉGÉN MÉG LE IS GYŐZHETI FICÓT A SZLOVÁK “MOMENTUM”, DE SZLOVÁKIA SORSÁT AZ DÖNTI EL, KIKNEK NEM SIKERÜL BEJUTNIA A PARLAMENTBE

G7.HU
Szerző: KOLOZSI ÁDÁM
2023.09.29.


...bárki is győz, a kormányzóképességhez többpárti koalíciót kell összehoznia, és a szétaprózott, sokféle ellentéttel terhelt szlovák pártstruktúrában ez garantáltan nem lesz egyszerű.

- Egy biztos pont: egyik oldal sem tud kormányt alakítani Pellegrini pártja nélkül. Ő korábban Fico párttársa volt, és a köztük lévő személyi ellentét ellenére úgy nyilatkozik, hogy közelebb érzi a Smert, mint a progresszíveket. Bár utóbbiakkal sem zárta ki az együttműködést, kérdés, hogy ez valódi nyitottság, vagy inkább a saját árfolyamát srófolja fel a lebegtetéssel.

- Ficonak a többséghez szüksége van Pellegriniéken kívül a régi jobboldali (időnként a MIÉP-hez hasonlított) SNS-re és a leginkább csak fasisztaként emlegetett Republikára is. Utóbbiakkal viszont Pellegrini kizárta a közösködést, így esélyesebb egy Smer-Hlas-SNS kisebbségi koalíció, amit kívülről támogatnának a fasiszták. Ha viszont az SNS mégsem jutna be, Ficónak nagyon nehéz dolga lenne. 

A progresszív PS akkor tudna szűk többséget szeretni, ha Fico helyett őket választaná Pellegrini. Ebben az esetben a kereszténydemokrata KDH és a libertariánus SaS-sal együtt tudnának kormányozni – nagy ideológiai belső csörtékkel. Ha a KDH vagy a SaS mégsem jut be, a nyugatbarát erőknek nincs esélye. Ha viszont az előrejelzésekre rácáfolva bekerül a Demokraták nevű kisebb párt (Heger volt miniszterelnök új projektje), sokat javulnának az oddsaik.

- Bárki is nyer, a kormányzóképességen segítene, ha nem jutna be az OĽANO, a kormányfőként megbukó, de a maffiaellenes harcot zászlajára tűző botránypolitikusként elevickélő Igor Matovič pártja, akivel mindenki kizárja az együttműködést. Ő volt az, aki összeverekedett Fico volt belügyminiszterével egy kampányrendezvényen, ez fura módon jót tett a támogatottságának, de mivel ők pártszövetségben indulnak, 5 helyett 7 százalékot kell elérniük...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.