2023. szeptember 23., szombat

BOD PÉTER ÁKOS: HAMAROSAN LECKÉT KAPHATUNK A VALÓSÁGTÓL

HÍRKLIKK
Szerző: LUKÁCSI KATALIN
2023.09.23.


Amíg Egerben, a 61. Közgazdász-vándorgyűlésen a most égetően fontos gazdasági, pénzügyi, innovációs témákat vitatták meg, addig a kormánypárti képviselők Esztergomban megint távoli és képzelt ellenségekkel szembeni ideológiai harcról értekeztek. Ezt állapította meg Bod Péter Ákos a Magyar Nemzeti Bank (MNB) volt elnöke, aki maga is felszólalt az egri fórumon, ráadásul éppen az egymásnak feszülő Matolcsy György jegybankelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter között. A közgazdász professzor szerint ugyan nem vigasztaló a kép, de ha a kormány akarná, könnyen jobbra fordíthatná a jelenleg sérülékeny és gyenge versenyképességű gazdaság helyzetét.

Bár a Matolcsy György és Varga Mihály vitája nem újkeletű, az azonban manapság egyre ritkább, szinte nincs is, hogy az államtól és a hatalomtól független szereplő is megszólalhat – szabadon – egy rangos eseményen, ráadásul közvetlenül egy miniszter előtt. Az, hogy létezik még ez a fórum, a Vándorgyűlés, és ott felszólalt a pénzügyminiszter mellett ön is, minek köszönhető? Varga Mihály higgadtabb vérmérsékletének, annak, hogy a kormánynak muszáj megtartania/visszaszereznie a pénzügyi világ bizalmát, vagy egyszerűen ezt a szférát még nem gyűrte maga alá az állampárt?

A Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) régi gyakorlata, hogy a nyitó és záró plenáris rendezvényre meghívnak hivatali tisztségviselőket is. Most az volt az újítás, hogy nem egymástól függetlenül, két külön napon, hanem egy panelben szerepelt a jegybank elnöke és a pénzügyminiszter, valamint jómagam, a társaság elnökének moderálása mellett. Én egyébként az MKT egyik alelnöke vagyok. Ez így teljesen normális felállás. De abban igaza van, hogy a mostani viszonyok között, amikor tisztségviselők csak a kormány által uralt fórumokra mennek, a szakmai vita ritka, mint a fehér holló, rá is lehet csodálkozni az ügyre. Viszont az is igaz, hogy a gazdaság mai bonyolult helyzetében, az európai rekorder magyar inflációs ütem, a gazdaság tartós zsugorodása mellett, van miről beszélnünk egy ilyen szakmai fórumon. Azt azért nem gondoltam volna, hogy Matolcsy György szókimondó kormánykritikával nyit, mint első előadó, megspórolva nekem, aki másodikként szólt, egy sor ügyet. Így inkább a magyar pénzügyi helyzet törékeny nemzetközi megítéléséről, valamint az elmúlt egy évtizedben kialakult energiaigényes, nem kellően igényes gazdasági szervezetből adódó drámai következményekről beszélhettem...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.