2023. szeptember 9., szombat

FÜLKE: A NER-ELIT ÉPÜL, AZ ORSZÁG LEÉPÜL, DE MÉG A VESZTESEK IS TAPSOLNAK

FÜLKE / HVG PODCAST
Műsorvezető: NAGY IVÁN GÁBOR
2023.09.08.


Alig szálltunk le Mészáros Lőrinc jachtjáról, máris Tiborcz István budai elitklubjában találtuk magunkat a nyár végén - egy olyan nyár végén, amikor az MCC csápjai a legnagyobb könyvkiadóra is rátapadtak, a fideszes politológusok, ideológusok és megmondóemberek pedig végigturnézták az országot, visszhangkamrákban felmagasztolva a rendszert. 

Azt a rendszert, amely időközben nemhogy elengedte a jóléti ígéreteit, de olyan helyzetbe hozta az oktatást, az egészségügyet és az ellátórendszert is, hogy a Fidesz fő szavazótábora, a vidéki és kevésbé tehetős rétegek számára esélytelenné vált kitörni - mégsincs bajuk vele. 

Hogyan adja el a kormány a plebejus, street fighter imidzset magáról, miközben gazdasági, szellemi és oktatási elitet épít, az ország pedig csak a gazdagoknak marad élhető? Miként lavíroznak a kommunikációval úgy, hogy Mészáros Lőrinc gazdagodása senkit ne zavarjon? Hogyan zsarol fiatalokat lehetőségekkel az MCC ahelyett, hogy az oktatás önmagában teremtene esélyt mindenkinek? Lehet-e utólag ideológiát tenni egy elvek nélküli, hatalomvezérelt rendszerbe? 

Közéleti podcastunkban ezekről a kérdésekről vitázott Martini Noémi, a HVG újságírója, Gergely Márton, a HVG főszerkesztője, Dezső András, a hvg.hu újságírója és Nagy Iván László, a műsor házigazdája. Iratkozzon fel a HVG Podcastok csatornájára Spotify-on, Apple Podcasts-on, Google Podcasts-on vagy hallgassa adásainkat YouTube-csatornánkon! 

Tartalomjegyzék: 

1:35: Mészáros jachtja, Tiborcz elitklubja: a NER-oligarchái önjáróak lettek mostanra, vagy ha túlnyúlnak a strómanságon, továbbra is rájuk szólnak a Karmelitából? 

4:14: Vannak-e egyáltalán a szó szótári értelmében oligarchák Magyarországon? 

6:51: Miért nem fogja be senki Pesty László száját? Nem tényező? Tetszik a magyaroknak a fényűzés, benne van a kultúrában, hogy mutatni kell, hogy a jó oldalon sokat lehet nyerni? 

10:27: Nincsen ellentétben az orbáni street fighter imidzs a luxussal, amit nemcsak strómanjai, de egyes politikusai is mutatnak magukról? Milyen párhuzamot von ez a Kádár-korszakkal? 

12:34: A kormányzat narratívája jojózik a „Lölő-jelenséggel” kapcsolatban. Miért? Nincs jó válasz, vagy teljesen lényegtelen? 

19:30: Mit árulnak el Kövér László szavai Mészáros Lőrincről? 

21:27: Épül az oktatási elit: mi zajlik az MCC-n belül? Hogy néznek ki az MCC-s diákok mindennapjai, egyáltalán miben segít nekik az intézmény és hogyan lehet bekerülni? Hogyan édesgeti magához lehetőségekkel a fiatalokat a rendszer, mennyire politikai intézmény az MCC? 

26:10: MCC, mint a magyar CEU – már ha a CEU-t úgy értelmezzük, ahogy Orbán Viktor 

32:55: Hogyan formálják a fiatalok gondolkodását és tagozzák be a diákokat a rendszerbe az MCC-ben? 

36:04: Minek épül új elit, ha Orbán Viktor nem ad át semmilyen hatalmat? 

36:20: Hogyan építi az elitet az is, ahogy az oktatást és az egészségügyet elhanyagolja az állam? Miért éri ez meg a rezsimnek? 

38:01: Miközben a rendszer családot és nemzetet prédikál az alsóbb rétegeknek, a felsőbb rétegeknek szóló közpolitikája (oktatás, egészségügy, CSOK, stb.) azt idézte elő, hogy az emberek csak a saját jólétükkel legyenek elfoglalva. Kiknek a pártja ma a Fidesz? Melyik rétegnek mi az ajánlata és kinek mond igazat? 

46:56: Mi a célja a fideszes agytrösztöknek, könyvkiadóknak, kutatóközpontoknak, konferenciáknak? Elitlegitimációt és ideológiai víziót adni egy ideológia nélküli rezsimnek? Elvenni sokmilliárd forint közpénzjellegét? Ellensúlyozni a liberális elitet? Vagy tényleg azt gondolják Orbánék, hogy ezekre szükségük van, és ez csak sima elitépítés ami a legtöbb nem demokratikus rezsimnél megjelenik? 

55:24: Mi köze van Orbán Viktor elszigetelődésének az ideológiai törekvésekhez? 

1:00:00: Melyik narratívákat lehet importálni, melyeket nem?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.