2023. szeptember 6., szerda

HA ADÓKEDVEZMÉNYRŐL VAN SZÓ, SZÁZEZRES KÜLÖNBSÉG IS LEHET RÁK ÉS RÁK KÖZÖTT

QUBIT
Szerző: KUN ZSUZSI
2023.09.06.


Egyes betegségekben szenvedők szja-kedvezményt igényelhetnek, de a rendszerben rengeteg a nehezen magyarázható ellentmondás.

2023-ban évi 140 ezer forintról (a minimálbér 5 százalékának megfelelő összegről) maradnak le azok, akik a krónikus betegségüket vagy súlyos fogyatékosságukat nem igazolják a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), és nem igénylik a nekik járó személyijövedelemadó-kedvezményt. Igaz, egyáltalán nem mindegy, milyen betegséggel él együtt az ember: egy laktózérzékeny ugyanis több támogatásra számíthat, mint az, aki a tejfehérjére allergiás. Előbbi ugyanis a Betegségek Nemzetközi Osztályozására szolgáló kódrendszer (BNO) szerint is betegség, utóbbi viszont nem az, hiába jelent sokkal komolyabb táplálkozási megkötést, mint az, ha valaki csak a tejben lévő cukorra érzékeny.

De nem a laktáz enzim (a laktózérzékenységet az okozza, hogy a szervezet nem termel elég, a laktózt bontani képes enzimet) hiánya az egyetlen olyan krónikus probléma, amivel adókedvezményt lehet igényelni. A cöliákiások (gluténérzékenyek), egyes rákos betegségekkel vagy halláskárosodással élők, a szívbetegségben vagy cukorbetegségben szenvedők ugyancsak jogosultak a kedvezményre. Jogosultak rá azok is, akiket mentális retardációval diagnosztizáltak, de egy sor más pszichés és mentális betegségre semmilyen adóvisszatérítés nem jár.

A szabályozás tartalmaz tehát néhány ellentmondást, ami nem is csoda, a 10451 egyedi BNO-kódból (az 1 betűből és 3 számjegyből álló kódokat tekintve) mindössze 357 olyan van, ami adókedvezményre jogosítja a birtokosát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.