2023. szeptember 18., hétfő

HÁMORI JÁNOS: ELJÖTT A TETTEK IDEJE, ILYEN KÖZEL MÉG NEM ÁLLT ORBÁN A BUKÁSHOZ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2023.09.17.


Több olvasó javasolja – nem csak itt, az Amerikai Népszavában, hanem más orgánumokban is – hogy Magyarországot ki kellene tenni az Európai Unióból. Legutóbb Svédország NATO-csatlakozásának akadályozása okán. Úgy gondolom, a kizárás kontraproduktív lenne. Gondolkodjunk kicsit előre, mint a sakkban, egy harmadosztályú játékos fejével: csak két lépésben. Elég lenne, ha az Unió ignorálná Magyarországot, minden tekintetben, a kizárás helytelen lenne. A kizárás rövidtávon azt eredményezné, hogy Orbánékkal elszaladna a ló és vágtába csapnának.

A kizárás azért problémás, mert Orbánék után vélhetően olyan kormányzás következik, amelyik képes harmóniában élni az Unióval. Ebben az esetben – „bocsánatot kapott gyerekként” – még szükségünk lesz az Unió segítségére. Kár lenne erről a lehetőségről lemondani. Ahogy ma látszik: Orbánék bukása után azonnal kellene az uniós segítség. Nagy kérdés azonban, mennyi idő alatt lehet helyreállítani a bizalmi kapcsolatokat az Unióval. Vélhetően hamar, még ha a bukás másnapra nem hozza meg a korlátlan bizalmat, akkor is. Ez pedig az egyetlen optimális lehetőség.

A nagy kérdés, mit tehet az Unió MOST azért, hogy Orbánék eltakarodjanak?

Máris itt van például az MNB hiányának kérdése. Az érvényes szabályok szerint az MNB hiányát a folyó év december 31-ig vissza kellene pótolnia a költségvetésnek. Ez a már most orbitálisan nagy költségvetési hiányon (aktuálisan 3.000 ezer milliárd forinton) túlmenő, annak több mint kétharmadát kitevő összeg (2.000 milliárd forint, ami minden egyes nappal nő). Ez totális államcsődöt jelentene. A kérdésben pedig az Európai Központi Banknak (EKB) kell hamarosan állást foglalnia. Elég, ha betart(at)ják a szabályokat.


Az általános szabály Európában, hogy a nemzeti bankok hiányát a tárgyévben rendezni kell. Kivételes esetben az EKB adhat felmentést e szabály alól, bár mondanunk sem kell, nem az aktuális, Magyarországon kialakult elképesztő hiány esetében. Ritkán előfordul, hogy egy ország nemzeti bankja veszteséges, de ennek aránya és mértéke köszönőviszonyban sincs a mai hazai állapotokkal. A gyakorlat szerint az ilyen típusú hiányok egy gazdálkodási év alatt megnyugtatóan rendezhetők. Orbán Magyarországának hiánya nem. Eleve öt év haladékot kérnek, ami abszurdum.

A szállongó hírek szerint az EKB „hajlik arra”, hogy a magyar költségvetés ezt a hiányt 5 év alatt, egyenlő részletekben törlessze. Ez nagy hiba lenne, mert ez a döntés azt bizonyítaná, hogy az Unió továbbra is – burkoltan – támogatja Orbánt. Nem kell Orbánt megbuktatni, a magyar belügyekbe avatkozni, bőven elég, ha alkalmazzák a szabályokat. Azok pedig ezt nem engedik meg. Világosan kell látnunk, hogy a kb. 2.000 milliárd forintos MNB hiány további növekedése szinte biztosra vehető. Az engedmény nem old meg semmit, csak haladékot ad, és tetézi a bajt.

A magyar költségvetés képtelen lesz 5 év alatt (évente tehát 400 milliárd forint értékben) visszapótolni az MNB ma aktuális hiányát, hiszen arra minden évben majd újabb és újabb hiány rakódik rá. Ezt minden gazdasági szakember tisztán látja, gondolom az EKB is. Miért probléma ez?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.