2023. szeptember 18., hétfő

„NEM SZERETNÉM ÚGY MŰKÖDTETNI EZT AZ ISKOLÁT, HOGY CSAK A TÁRSADALOM LELKIISMERETÉRE HAGYATKOZOM”

MAGYAR NARANCS
Szerző: DUSZA ERIKA
2023.09.18.


Évről-évre aggódnia kell a működési költségek, s így az iskolakezdés miatt a miskolci Dr. Ámbédkar Iskolának, miközben az intézmény állami feladatot lát el: érettségihez, szakmához juttat borsodi cigány fiatalokat. Az intézmény vezetői most Sztojka Attila kormánybiztostól remélik, hogy közreműködésével végre biztonságos mederben folyhat az oktatás. Orsós Jánossal, az iskola alapítójával beszélgettünk.


Magyar Narancs: Az Ámbédkar Iskola szinte mindig azzal kerül be a hírekbe, hogy források híján a megszűnés szélén áll. Legutóbb augusztusban a Tanítanék Mozgalom szervezett gyűjtést, hogy legyen miből elkezdeniük a tanévet. Mitől ilyen nehézkes ez az ügy?

Orsós János: 2007-ben az akkor még egyházként működő Dzsaj Bhím Buddhista Közösség alapította az iskolát, így járt az egyházi normatíva és a diákok után járó kiegészítő normatíva. Ebből tudtuk a működési költségeket fedezni. Majd 2012-ben, amikor az egyházügyi törvényt megváltoztatták, a Dzsaj Bhím Közösséget kirakták az egyházak sorából, vallási tevékenységet folytató egyesület lettünk, s mint ilyen már nem voltunk jogosultak a kiegészítő normatívára. Ekkor az iskola köznevelési szerződést kötött az Emberi Erőforrások Minisztériumával. Majd 2020-ban jött a teljes fordulat.

Tudni kell, hogy Magyarországon a Gandhi Gimnáziumon kívül három olyan nagyobb iskola létezik, amelyik a legszegényebb, minden szempontból hátrányos helyzetű gyerekeket próbálja eljuttatni ából bébe: az Iványi Gábor-féle iskolahálózat, az L. Ritók Nóra-féle művészeti iskola és a miénk. Ezzel a három intézménnyel 2020-ban Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár nem kötötte újra a köznevelési megállapodást, így kérdésessé vált a működési költségek forrása. Ekkor, mondhatni „jókor”, jött a covid, az online oktatással a költségek nagy részét megspóroltuk, így tudtunk talpon maradni...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.