2023. szeptember 11., hétfő

NYUGDÍJBA MENNE? MOST ISMÉT FORDULHAT A KOCKA - MÉG MINDIG NAGYON SOK AZ ÖREGSÉGI ELLÁTÁSOK KÖRÜLI TÉVHIT

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2023.09.11.


A Nők40 bevezetése óta minden évben sokaknak érdemes tűnődniük azon, mikor is menjenek nyugdíjba. Hosszú éveken keresztül érdemes volt néhány hónapot még munkában tölteni, hogy a nyugdíjazást csak a következő évben kérjék. Az infláció azonban alaposan belepancsolt ebbe a helyzetbe, de most ismét fordulni látszik a kocka. 
Számítással mutatjuk be, hogy miért.

Az Azénpénzem.hu olvasói kérdések alapján azt tapasztalja, hogy a nyugdíjba vonulást fontolgatók közül sokan nincsenek tisztában az öregségi ellátások megállapításának rendszerével. Még mindig meglehetősen széles körben él az a tévhit, hogy a nyugdíjmegállapítás előtti év, illetve évek keresete a meghatározó. Pedig ez mér régóta nincs így, a teljes szolgálati időre számítják ki az átlagot. Ebbe pedig az 1988 utáni bérek számítanak csak bele.

A különböző évek átlagkeresetét hozzáigazítják a bérekhez. Az évenkénti korrekcióhoz hirdeti ki a kormány minden év márciusában a szorzószámot. Az így kijött összeg azonban csak azoknál jelenti egyben a nyugdíjat is, akik legalább 50 éves szolgálati viszonyt tudnak felmutatni. A minimális 15 év szolgálati viszonyhoz 0,43 szorzószám tartozik. Ez azt jelenti, hogy ha például 200 ezer forintra jön ki az átlagbér, akkor a megállapított nyugdíj mindössze 86 ezer forint.

További tévhit, hogy az előbb említett korrekció az infláció ellentételezése. Érthető, hogy sokan vélik így, hiszen a nyugdíjtörvényben is valorizációt írnak, ez a szó pedig a pénz értékének csökkenése által okozott veszteségeknek kiegyenlítésére alkalmazott folyamatot jelöl. Valójában a kormány (mivel nem svájci indexálást használ) csak a béremelések mértékét veszi figyelembe. Ez békeidőben a régebben megállapított nyugdíjak újakhoz mért leszakadását eredményezte. Az infláció beindulása viszont fordított ezen a helyzeten. (Erről, grafikont is mellékelve, itt írtunk részletesebben.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.