2023. szeptember 16., szombat

ORBÁN VIKTOR HÁBORÚBA MEGY

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2023.09.16.


Nem mondok újat: Orbán Viktor harcias természetű ember. Hogy a hétköznapjaiban milyen, azt nem tudom, annyit viszont igen – tőle magától –, hogy ilyen nevelést kaphatott. Ahogy mesélte, pofon is elcsattant, ha az apjával szembeszállt, és az idősb Orbán, tudjuk, öregebb emberré érvén sem veszítette el erős jellemét – hogy finoman fogalmazzunk.


Vagyis: igazában semmi meglepő nincs abban, ha Orbán ezt az attitűdöt viszi tovább. A baj csak ott van, hogy miniszterelnökként illik óvatosabban bánni a szavakkal. Ő azonban nem bánik óvatosan, sőt… Jól megtanulta a leckét – üdv Finkelsteinnek –, amióta csak politikára adta a fejét folyamatosan ellenségeket gyárt, lát és láttat. Jószerivel nincs olyan beszéde, amelyben ne bukkanna fel valamilyen harcra, háborúskodásra utaló kifejezés, amelyben ne igyekezné militarizálni a hangulatot, a közbeszédet és a hallgatóságát. Még akkor is használja a háborús retorikát, amikor annak látszólag semmi értelme; mint például a héten, a budapesti demográfiai csúcson. Ott a következőket mondta: „jövőre uniós választások is lesznek, minden adott, hogy egy átkaroló hadművelettel a magunk javára fordítsuk az erőviszonyokat”.

Hogy pontosan mit is jelent az átkaroló hadművelet, azt nem fejtette ki, csak a célját határozta meg. Azt akarja elérni, hogy az Európai Parlament választásán – azaz jövő júniusban – a jobboldal nyerjen, és ezzel ki lehessen űzni Európa éléről a liberálisokat, a baloldalt. És valahova a talonban helyezni az egész háborúpárti bagázst. Orbán nem használta ezt a szót, de van, aki ezt azon az oldalon megteszi; Rákay Philip például egyenesen lehányna mindenkit, aki nem ő, nem ők. A miniszterelnök pusztán annyit mondott, hogy az átkaroló hadművelet végén a liberálisokat félre kell tolni. Itt, ezen a tanácskozáson éppenséggel azzal vádolta őket, hogy csak magukra gondolnak, nem kell nekik gyerek, miattuk fogy a magyar, az európai liberálisok miatt meg az európaiak. Bevallom őszintén, sosem gondoltam még ilyen összefüggésben a gyerekeimre, mert hát ezek alapján meg sem kellett volna születniük, hisz' magamat a liberálisok közé soroltam, sorolom. Mellesleg, ha tényleg úgy van, ahogy Orbán mondja, a probléma magától is megoldódik: ha a liberálisok nem nemzenek, szülnek, akkor előbb-utóbb elfogynak és csak a magukat konzervatívnak, kereszténynek tartók maradnak, csak ők szaporodnak, minden gond meg van oldva. Már félre sem kell tolni senkit; az a háborúpárti kompánia saját magát fogja felszámolni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.