2023. szeptember 4., hétfő

„OROSZORSZÁG MINDENRE KÉPES TERRORISTA ÁLLAM, AZ ELFOGLALT ATOMERŐMŰVEL A CIVILIZÁLT VILÁGOT ZSAROLJA”

TELEX
Szerzők: NYILAS GERGELY, HUSZTI ISTVÁN (foto)
2023.09.04.


Ukrajnából kapott áramon múlik, hogy az oroszok által elfoglalt zaporizzsjai atomerőműben a hűtés folyamatosan működjön, enélkül egy Fukusimához hasonló, ám jóval nagyobb tragédia fenyeget. Önmagában az is kockázatot jelent, hogy az erőművet véletlenül találat érheti, vagy robbanás következik be a területen, de ha mindez nem is történik meg, akkor is van egy veszély: az egykori 11 ezer emberből mindössze 2500 dolgozója maradt az erőműnek, és már érdemi szakképesítés nélkül is vesznek fel embereket a megszállók. Többek között ezekről beszélt a Telexnek az atomerőmű városának elűzött polgármestere, a létesítmény egykori középvezetője, Dmitro Orlov.


Áramot egy éve nem termel, de így is nagy kockázatot jelent a másfél éve orosz megszállás alatt álló Enerhodarban lévő atomerőmű Ukrajnában. A zaporizzsjai atomerőmű – ez a nevét onnan kapta, hogy Zaporizzsja megyében van, amelynek a névadó megyeszékhelye azonban továbbra is ukrán fennhatóság alatt áll – hat blokkjának összteljesítményével a világ tizedik és Európa legnagyobb erőműve volt, most azonban az is kérdés, hogy az áramtermelés leállítása után a hűtést sikerül-e biztonsággal fenntartani.

A veszély tehát attól függetlenül is fennáll, hogy bekövetkezne a legrosszabb – és egyúttal a háború ellenére a legvalószínűtlenebb – forgatókönyv, és tüzérségi találat érné az erőmű blokkjait. A helyzetről és a kockázatokról korábban itt írtunk részletesen...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.