2023. szeptember 18., hétfő

OSZKÓ PÉTER: NAGYON NAGY BAJBAN VAGYUNK, HA SAJÁT PEDAGÓGUSAINK BÉRÉT SEM TUDJUK KIFIZETNI

INDEX
Szerző: FERKÓ NIKOLETT
2023.09.17.


Még bőven érződni fog az év végéig a nadrágszíj húzása, így kemény második félévre, meg egy viszonylag nehéz karácsonyra is számít Oszkó Péter. Az alig több mint egy évig regnáló Bajnai-kormány egykori pénzügyminisztere szerint mostanra fogyott el az emberek pénze, az első negyedévben 15 százalékos reálbércsökkenést szenvedett el az ország. Szerinte az infláció csökkenő pályára kerülhet, de ez még mindig azt jelenti, hogy a drágulás folytatódik, csak lassul. 
Exkluzív nagyinterjú az Indexen.

Oszkó Péterrel az Index többek között beszélgetett

- az ország jövő évi költségvetéséről,

- milyen következményei lesznek, hogy a jegybank veszteségét nem fedezi a költségvetés,

- hány forinton állhat meg idén az euró,

- az uniós források hiányáról, a pedagógusok bérrendezéséről, valamint a magyar oktatási rendszerről,

- egyes kormányzati intézkedésekről: az ársapkákról, az árfigyelő rendszerről, kötelező akciózásról és az inflációról,

- arról, hogy jó megoldásnak találja-e a lakosság az állampapírok felé terelését,

- tovább megkérdeztük arról is, hogy mivel korábban Dobrev Klárát támogatta, ezért kapott-e megkeresést az Árnyékkormány pénzügyminiszteri pozíciójára.

Az elemzők többsége szerint korai lépés volt a jövő évi költségvetés tervezetének megszavazása, amelyről július 7-én döntött a parlament. Emlékszik esetleg arra, hogy a Bajnai-kormány pénzügyminisztereként melyik hónapban nyújtotta be a költségvetést, és mennyiszer volt szükség a tervezet módosítására?

Nehéz visszaemlékeznem erre így több mint tíz év távlatában. 2009 áprilisában kerültünk kormányra, a következő évi költségvetést az év végéig kellett elfogadni. Békeidőben egyébként nincs azzal gond, ha fél évvel előre elfogadják a költségvetést, más országok is élnek ezzel a gyakorlattal, azonban válságidőszakban folyamatosan készülni kell a szükséges korrekciókra.

Mennyiszer radírozható a kockás füzet?

Sokan tartják ezt Varga Mihály kockás füzetének, amiből bármi bármikor kiradírozható…

Remélem, hogy Varga Mihálynak növekvő befolyása van a költségvetési költésekre, mert az ország nagyon rá van szorulva – különösen most – arra, hogy a pénzügyi egyensúly megmaradjon.

Ha valamit ki kell radírozni, akkor ki lehessen, ha pedig valamire szükség van, akkor az megmaradhasson. Biztos vagyok abban, hogy a most elkészült tervezethez még jó párszor hozzá kell majd nyúlni.

Nem egyszerű megtippelni, erre hányszor kerülhet sor. Sokszor kell majd módosítani a költségvetést, arra viszont nem mernék nagy tétet tenni, hogy ez sokszor fog a parlament előtt járni.

A védelmi jelzőt aggatta a kormány a költségvetésre, amelyet a szakértők feszesnek tartanak, értelmezhető megszorítóként?

Mindenképpen. Ilyen típusú gazdálkodási viszonyok mellett a költségvetésnek elsődleges pozitív egyenleggel kell rendelkeznie. Ez azt jelenti, hogy a kamatterhek nélkül a bevételeknek a teljes kiadásra fedezetet kell nyújtaniuk, ezt azonban nehéz elérni spórolás nélkül. A politika manapság szlogengyártásokról szólt, a kormány kerülni fogja a megszorítás szót. Ugyanakkor ha kemény intézkedések árán lehet a költségvetési pályát kialakítani, akkor ezek valakin le is fognak csapódni.

Nehéz lenne megjósolni, hogy milyen eszközök jöhetnek még szóba. Van, hogy ez direkt költséglefaragásokkal jár, máskor egyszerűen a magas infláció eredményeként jut több a költségvetésbe és marad kevesebb az emberek zsebében, ahogy azt most is láthatjuk.

Nehezen kezelhető a jelenlegi gazdasági szerkezetben az inflációs hatások kivédése, az egyes iparágak monopolizálásának – így például a hulladékkoncessziónak – mindig árfelhajtó hatása van. Az unión belüli rekordmagas inflációt sajnos magunknak köszönhetjük, itt bosszulja meg magát az, hogy a gazdaságfejlesztés az elmúlt évtizedben alapvetően egy belterjes klientúraépítést célzott és maradandó nyomot hagyott a történelmi mértékű 2022-es választási költekezés is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.