2023. szeptember 15., péntek

PÉNTEKTŐL JELEZHETIK A PEDAGÓGUSOK, HA NEM ÍRJÁK ALÁ AZ ÚJ SZERZŐDÉSÜKET

TELEX
Szerző: HALÁSZ NIKOLETT
2023.09.15.


A pedagógusok péntektől nyilatkozhatnak arról, ha nem akarják aláírni a 2024. január 1-től hatályba lépő új szerződésüket. Ezt megtehetik egészen szeptember 29-ig. Akik már nyáron elmentek a közoktatásból, azok nem kaphattak végkielégítést, így nagyon valószínű, hogy sokan megvárták a szeptemberi időszakot.

Abszurd a helyzet, mert így sok tanár elkezdte a tanévet, aztán szeptember közepén bejelenti: nem akarja folytatni a munkát. A tantestületek jobb esetben már előzetesen felmérték, kivel számolhatnak, és kivel nem az őszi és a tavaszi félévben. A távozó tanárok végleges létszámáról majd szeptember végén lesznek megbízhatóbb adataink.

Arról, hogy hogyan jutottunk el négy hónap alatt a státusztörvény elfogadásáig, ebben a cikkünkben írtunk, azzal pedig, hogy mi a lényege a pedagógusok új életpályájáról szóló törvénynek, azaz a státusztörvénynek, és miért tüntettek ellene, itt foglalkoztunk.

Valószínűbb, hogy több tanár kivár szeptember végéig

Logikusnak tűnne, hogy a legtöbben már az első napon, azaz 15-én jelzik, ha nem akarják aláírni az új jogállásukat. De információink szerint reálisabb az, hogy amíg lehet, azaz szeptember 29-ig kivárnak a tanárok. Ennek az is lehet az oka, hogy így az iskolavezetés vagy a tankerület is később szerez tudomást a távozásról, ezért talán a pedagógusoknak kevesebb ideig kell a retorzióktól tartaniuk.

De az is lehet a kivárás mögött, hogy a tanárok abban bíznak: talán még a hónap végéig történik valami változás, ami miatt mégis maradnak a közoktatásban. És persze az is elképzelhető, hogy valaki még tényleg nem tudta eldönteni, mit csináljon. Ráadásul információink szerint sok iskolában még a hét közepén sem kapták meg a tanárok a tájékoztatást az új munkaviszonyukról, miközben ez alapján kellene döntést hozniuk. Az oktatásban dolgozóknak a státusztörvény alapján írt új szerződésüket szeptember 15-ig kellett megkapniuk.

Péntek délután folytatódnak az oktatási tiltakozások is: a „Demokrácia Napi” tüntetésen a tervek szerint a Margit hídon keresztül a Kossuth térre fognak vonulni a demonstrálók, ahol rövid beszédek lesznek. Ezután a Fridays for Future megmozdulásához csatlakoznak majd a tüntetők, ahol rövid, klímatematikájú beszédek lesznek. A budapesti tüntetéssel egy időben több külföldi városban is lesznek szimpátiatüntetések, például Londonban, Brüsszelben. A budapesti tüntetést a Telexen élőben fogjuk követni...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.