2023. szeptember 11., hétfő

PINTÉR BÉLA RÓLUNK

ÖRÜLÜNK, VINCENT?
Szerző: jotunder
2023.09.09.


Ma volt a legújabb Pintér Béla darab bemutatója. Tegnap a bemutató előtti előadást láttuk. Az Imádkozó utolsó jeleneténél veszi fel a fonalat, a Gellért-hegyen megborult Szabadság-szoborral, Long Rékával és Köves Gáborral (Janklovics “Prodidzsáj” Péter). Pintér felkonferálja Péter Katát, aki átlényegül a másik Rékává. Ami ott elkezdődik az része lesz a magyar színháztörténetnek. Vidnyánszky Attila művész úrnak – aki kilencedszer rendezi meg Bánk The Fucking Bánt ( ami azért jó, mert addig sem játsszák a Csongorcuncit és Tündibébit, és A Zembertra Gédiáját) már évek óta azt magyarázza nekünk a Nemzetiben, hogy szeressük Orbánviktort, ha nem akarunk bajt magunknak – nagyon hamar nehézlégzése lenne ettől a darabtól.

Pintér Béla rólunk beszél, mi vagyunk a Réka és az oltatlanok (azért ez a cím, mert a valódi cím kicsit “sok” lenne) szereplői, néven vagyunk nevezve, nem bújhatunk egy parasztopera vagy egy görög sorstragédia mögé, ott áll a derék magyar nép egy szál faszban/pinában, bocsánat, de ez tényleg nem kürtöskalácsnak tűnik. Pintér anti-Jack Nicholsonként szelíden közli velünk, hogy “You CAN handle the truth” és pofánkba vágja az igazságot, a szó szerinti igazságot, nem egy metaforát, nem valami csinos kis áthallást, hanem az ún. kurva kibaszott igazságot.

Pintér Bélát első sorban azért akarja kinyírni Orbán “emcécé” Balázs, Demeter “nemjárokszínházba” Szilárd és Bayer “zsidótakarokölnideizibe’ ” Zsolt (akiket szinte látni lehet a darabban, szemben Orbán Viktorral és Gyurcsány Ferenccel, akik viszont effektíve kameók, tulajdonképpen szép tőlük), mert ez a rezsim sztálinista és nyilas elődeihez hasonlatosan, semmiféle tehetséget nem bír elviselni. De ez a darab nem erről szól, hanem arról, hogy mi fogjuk kinyírni egymást, oltottak és oltatlanok, boldogasszonymamik és libernyákok, fruzsik és puzsik, és a mi hulláinkat fosztja ki majd Lölö és az ő Andija.

Gálvölgyi Jánost általában ripacsnak illik gondolni kultúrlibsi körökben, hát tessék szépen megfogni a sörét. Úgy játssza el Bogár Laci bátyánkat on steroids, hogy be tetszik tőle pisikálni. Enyedi Éva…..nem hiszem el, egyszerűen nem hiszem el. Ezt az egészet nem nagyon lehet elfelejteni, talán majd Pintér főtárgyalása után. Még a hetedrendű vádlott is ő lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.