2023. szeptember 15., péntek

SZIJJÁRTÓ: A SVÉDEK NEM SEGÍTIK NATO-CSATLAKOZÁSUK RATIFIKÁLÁSÁT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2023.09.15.


Szijjártó szerint Svédország azt állítja a magyar törvényhozókról, hogy elpusztították a demokráciát, és ez nem segíti követelésük teljesítését. A Politico azonban idézte Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnökét, aki szerint a törvényhozás szeptember közepén elkezdhet dolgozni a svéd csatlakozás ügyén.


Az amerikai üzleti körök vezető lapja, a The Wall Street Journal egyik podcastjában elhangzott a következő információ. Az Egyesült Államok szankciókat tervez olyan egyének és vállalatok ellen, akik, illetve amelyek állítólag tiltott termékeket szállítottak Oroszországba az Ukrajna ellen folytatott háború alatt. Az ügyre rálátó személyek szerint 150 külföldi vállalatot és egyént fognak szankcionálni, mert továbbra is eladtak Oroszországnak számítógépes chipeket, műholdalkatrészeket, drónkamerákat és navigációs berendezéseket. Oroszország az érvényben levő szankciókat olyan közvetítő országok révén kerüli meg, mint Kína, Magyarország, Törökország és az Egyesült Arab Emírségek.

Szijjártó továbbra is keresi a konfliktust a svédekkel

A Politico amerikai portál európai kiadása ismerteti Szijjártó Péter bejegyzését az újabban X elnevezésű – korábban Twitter – közösségi felületen, miszerint Svédország tisztességtelen és igazságtalan vádakkal illeti Magyarországot, és hogy ez ellentmond a svéd NATO-csatlakozási kérelemnek, amit Budapest még nem ratifikált.

A portál külön felhívja a figyelmet a magyar külügyminiszter szóhasználatára, arra, hogy Szijjártó szerint Svédország azt állítja a magyar törvényhozókról, hogy elpusztították a demokráciát Magyarországon, és hogy ez nem segíti a svéd követelés teljesítését. A Politico emlékeztet arra, hogy három nappal a vilniusi NATO-csúcstalálkozó után Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke óvatosan jelezte, hogy a törvényhozás szeptember közepén úgymond elkezdhet dolgozni a svéd csatlakozás ügyén.

Ugyanez a téma vezető hír az EUObserver című brüsszeli hírportál nyitóoldalán, és abból kiderül, hogy Szijjártó az UR svéd közszolgálati oktatási műsorszóró által 2019-ben készített, 10 perces videóklip miatt fenyeget a háború alatti NATO-bővítés megakasztásával.

Az EUObserver szerint a videó semmi olyasmit nem állít, ami ne lenne Európában közismert tény, ennek ellenére csütörtökön a fél Orbán-kormány egycsapásra fegyvert ragadott emiatt. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai főtanácsadója azon mennydörgött a közösségi médiában, hogy a – szerinte a svéd kormány által elfogadott – sokkoló tartalmú videó nyomán, azt látván, hogy ismételten megkérdőjelezik a magyar demokráciát, és ezzel megsértik a magyar választókat, miként fogják majd meggyőzni a magyar parlamenti képviselőket a svéd NATO-tagság támogatásáról. Gulyás Gergely, a kormánypárt egyik vezető képviselője ehhez hozzátette: ha ezt a filmet bemutatják az állami iskolákban, az azt jelenti, Svédország mindent megtesz azért, hogy megakadályozza Magyarországot a NATO-csatlakozásuk ratifikálásában.

Az EUObserver az általa váratlan hajtűkanyarfordulatnak nevezett magyar álláspontváltozásról megkérdezte Vadai Ágnesnek, a Demokratikus Koalíció képviselőjének a véleményét, aki szerint a nemzetközi porondon Magyarországra nézve megalázó, amit Szijjártó művel.

A portál kitér arra, hogy Törökország – a ratifikálás másik halogatója – szintén újabb kétségeket keltett az októberi megerősítést illetően, hiszen azzal a követeléssel állt elő, hogy az Egyesült Államok előbb adjon el neki F-16-os repülőgépeket, amelyek magas technológiai szintet képviselnek. Az EUObserver megfogalmazása szerint Orbán Viktort Recep Tayyip Erdogan török elnök vízhordozójának tartják, és továbbra is arra lehet számítani, hogy Budapest is lépni fog, amikor Ankara végre elhatározza magát. A portál megszólaltatja Jamie Shea volt NATO-szóvivőt, aki szerint Erdogannal most már semmi oka nincs a svéd NATO-csatlakozás halogatására, hiszen a választások lezajlottak, a török elnök begyűjtötte az összes lehetséges pontot az EU-ban a kurdokhoz kapcsolt terrorizmust illetően, és növelte saját hitelét a muszlimok körében. Erdogannak arra sincs oka, hogy elnyerje Putyin tetszését, amikor az orosz elnök következetesen visszautasítja a török államfő diplomáciai vívmányának tekintett fekete-tengeri gabonamegállapodás felújítását – teszi hozzá Jamie Shea.

Illiberális homofób rezsimek a Demográfiai csúcson

Novák Katalin a családok szabadságharcáról szólt nyitó beszédében, miközben az Orbán-kormánynak a 2011-es 1,26 százalékról 2022-ig 1,52 százalékra sikerült emelnie a nők átlagos szülésszámát, amihez eurómilliárdokat adtak ki családtámogatásként, az viszont csaknem kizárólag a közép-, illetve felsőosztálybeli családok számára érhető el – állapítja meg a bécsi Der Standard budapesti tudósítása a tegnap kezdődött demográfiai csúcsról, amelyre az olasz miniszterelnök, a bolgár és a szerb államfő mellett – idézem – olyan illiberális és homofób rezsimek különböző képviselőit hívták meg, mint Tanzánia, Törökország, Katar vagy Bahrein.

A tudósító szerint komoly kutatók tartózkodnak annak megítélésétől, hogy fennáll-e összefüggés a szelektív pénzeső és a gyermekáldás között. Az ilyen rendezvények – írja a Der Standard – annak megmutatására hivatottak, hogy milyen nagy nemzetközi tekintélynek örvend az autokrata Orbán, aki a demokratikus Nyugaton és az EU-ban viszont elszigetelődött, korrupt kormányzása és oroszpárti áskálódása miatt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.