2023. szeptember 29., péntek

SZINTE ZAVARTALANUL GARÁZDÁLKODHATNAK AZ OROSZ TROLLOK A FACEBOOKON

LAKMUSZ
Szerző: NEUBERGER ESZTER
2023.09.27.


Egy európai bizottsági jelentés feltárta, milyen módszerekkel operálhatott a Kreml propagandagépezete a közösségi médiában az orosz-ukrán háború első egy évében a legnagyobb platformszolgáltatók szeme láttára.


Titkos ukrajnai biolaborok, megrendezett bucsai mészárlás, náci ukrán rendőrfőnök, Nyugat-Ukrajna Lengyelországhoz csatolásának elkottyantott terve - csak néhány példa a dezinformációs narratívák közül, amelyeket az orosz-ukrán háború 2022. februári kezdete óta nagy erőkkel igyekezett a nyilvánosságban terjeszteni a Kreml propagandagépezete.

Ezek a félrevezetőnek vagy teljesen hamisnak bizonyult történetek egytől egyig egyfajta információs hadviselés részét képezik, amelynek célja az orosz érdekek érvényesítése. A jelen háborús helyzetben ez nem jelent mást, mint Ukrajna háborús erőfeszítésének gyengítését a nyilvánosság tereiben is. A stratégia azonban önmagában nem új keletű, egészen a szovjet időkig nyúlik vissza. Erről és az orosz dezinformációs gépezet működéséről még a háború első hónapjaiban beszélt a Lakmusznak adott interjújában Michael D. Weiss, a téma egyik fontos szakértője.

A Moszkvából vezérelt információs aknamunka egyik legfontosabb terepe az orosz-ukrán háború kezdete óta eltelt több mint másfél évben az online nyilvánosság, ezen belül is a különböző tartalommegosztó- és közösségi platformok lettek.

A platformokat működtető globális nagyvállalatoknak pedig kezdettől fogva kiemelt felelősségük van abban, hogy a kifejezetten dezinformációs céllal terjesztett tartalmak mekkora közönséghez jutnak el ezeken a platformokon.

Az Európai Unió már régóta igyekszik rábírni a nemzetközi techcégeket, tegyenek többet a felhasználók védelméért a hamis, félrevezető, gyűlöletkeltő, jogsértő tartalmaktól. 2018-ban tető alá hozták dezinformáció visszaszorítását célzó gyakorlati kódexet. Ezt aláírva az ágazat legnagyobb nemzetközi szereplői, például a Twitter, a TikTok, a Facebookot és az Instagramot működtető Meta, a Google vagy a Microsoft is vállalták, hogy aktívan tesznek platformjaikon a káros tartalmak terjedése ellen. 2022 júniusára- nem függetlenül a háborús dezinformáció jelentette fenyegetéstől - elkészült a kódex kibővített változata is.

Ezzel párhuzamosan az Európai Parlament elfogadta a digitális szolgáltatásokról szóló rendeletet (Digital Services Act - DSA) is. A jogszabály többek között arra kötelezi az óriásplatformokat, hogy folyamatosan figyeljék a felhasználókat veszélyeztető biztonsági kockázatokat, és dolgozzanak ki hatásos védekezési mechanizmusokat a kivédésükre.

A Reset nevű, tech kutatókat, elemzőket és szakpolitikai tanácsadókat tömörítő kezdeményezés a háború kezdetétől fogva figyelte a nagy platformokon zajló orosz dezinformációs tevékenységet és a platformokat üzemeltető cégek reakcióit a problémára. Az Európai Bizottság most hivatalos jelentés formájában adta közre kutatásuk eredményeit.

A jelentésből kirajzolódik:

a legnagyobb techcégek komoly biztonsági kockázatot okoztak az Európai Uniónak azzal, hogy nem sikerült visszaszorítaniuk az orosz dezinformáció terjedését a platformjaikon. Ha a Digital Services Act már a háború első egy évében is érvényen lett volna, mindegyik óriás platformcég megsértette volna az ebben lefektetett uniós előírásokat, és súlyos büntetések fizetésére lett volna kötelezhető.

A következőkben a tanulmány alapján bemutatjuk:

- Mivel próbálkozott az orosz dezinformációs gépezet a közösségi médiában?

- Hogy terjedhettek az Európai Unió területén központilag betiltott orosz állami médiumok tartalmai zavartalanul ezeken a platformokon annak ellenére, hogy azok üzemeltetői vállalták a korlátozásukat?

- Hogyan reagáltak azokban az esetekben, amikor a felhasználók a platformok felhasználási feltételeit egyértelműen megsértő (hamis, félrevezető, esetleg egyenesen gyűlöletkeltő) tartalmakkal találkoztak, és ezeket jelentették?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.