2023. szeptember 23., szombat

ÚJABB JELZÉST KAPOTT ORBÁN VIKTOR KORMÁNYA, AZ EU SZAKÉRTŐI MÁR CSAK LAZA TÁRSULÁST AJÁNLANAK A RENDBONTÓKNAK

NÉPSZAVA
Szerző: HALMAI KATALIN (BRÜSSZEL)
2023.09.23.


A német-francia ajánlások célpontját nem nevezik meg, de többen Magyarországra ismernek, mondván, íme a recept, az EU hogyan próbáljon megszabadulni a legrenitensebb tagjától.


E hét elején Brüsszelben mutatták be azt a német és francia szakértők által összeállított tanulmányt, amely az Európai Unió működésének, döntéshozatalának és intézményrendszerének reformjára tesz ajánlásokat. A jelentést a berlini és a párizsi kormány rendelte meg, de nem a hivatalos álláspontjukat tükrözi. A két ország inkább gondolatébresztőnek szánja a javaslatcsomagot a tagállamok és az uniós intézmények számára.

Általános vélemény, hogy az újabb bővítési hullámra készülő integráció nem áll készen friss tagok befogadására, így a működését gyökeresen át kell alakítani. A németek és a franciák szerint a kezdő lépéseket még a júniusban esedékes európai választások előtt meg kell tenni. A reform témája már a jövő héten napirendre kerül az EU-ügyi miniszterek nem hivatalos ülésén, majd az állam- és kormányfők októberi granadai találkozóján. A szándék az, hogy a vezetők decemberben egyértelmű jelzést küldjenek arról, hogy a bővítésnek és a reformnak együtt kell járnia...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.