2023. október 30., hétfő

A HELYZET ROSSZ, ÉS MOST MÉG EZEN IS RONTANÁNAK - ELZÁRT INFORMÁCIÓK, MEGSZÁLLT KÖZMÉDIA

TELEX
Szerző: KÁRPÁTI MÁRTON
2023.10.30.


Elzárt információk, megszállt közmédia – öt súlyos pontban mutatjuk be, hogy milyen abszurd körülmények között működik ma Magyarországon a szabad sajtó, ami ellen most újabb támadás készülődik.

Szabad, befolyásmentes sajtó nélkül nem létezik demokrácia. Magyarországon az elmúlt évtizedben – főleg politikai hatások miatt – a magyar nyelvű, független nyilvánosság drámaian összezsugorodott. A magyar sajtószabadság jelenleg rendkívül rossz állapotban van. A Riporterek Határok Nélkül független szervezet minden évben világszerte megvizsgálja és listázza a sajtó helyzetét. Magyarország jelenleg a 72. helyen áll a listán, az uniós országok mezőnyében az utolsók egyike. 2010-ben a 23., 2006-ban a 10. helyen álltunk, a visszaesés tehát látványos és drámai.

A lecsúszás ellenére Magyarországon még mindig léteznek olyan helyi, politikától, politikusoktól és oligarcháktól független médiaműhelyek/-platformok, amelyekben tényalapú, minőségi munkát végeznek, a klasszikus újságírói etikát alkalmazva. Ezek között a legnagyobb a Telex, ami mögött/mellett nem áll senki, csak az újság készítői, akik most már tulajdonosai, részvényesei is a cégnek. A sajtószabadságért aggódást a hatalom és a propagandája pont erre hivatkozva szokta lesöpörni, mondván, ha a Telex (vagy más független vagy kormánykritikus lap/szerkesztőség) működhet, akkor nincs itt semmi látnivaló. Ennél persze sokkal többet jelent a sajtószabadság, és ennél sokkal több gond van vele ma Magyarországon.

A legtöbb európai országgal ellentétben Magyarországon mindennapos a kormányzati beavatkozás a médiapiacba, a sajtó működésébe. Annak ellenére, hogy vannak törvényeink, hogy van egy függetlennek szánt médiahatóságunk, a médiapiacon nagyon gyakran a kormánynak kedveznek a történések. A közszolgálati média a kormány Kreml-szerű propagandamasinájává vált, a reklámpiac teljesen torz, és nagy részben állami befolyás alatt áll, a nyilvánosságot és a szabad sajtót folyamatosan korlátozzák.

Bemutatjuk a magyarországi szabad sajtó öt legnagyobb nehézségét...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.