2023. október 27., péntek

A LEGTÖBB PEDAGÓGUSNAK MÁSODÁLLÁST KELL VÁLLALNIA: VAN, AKI VILLANYSZERELŐKÉNT DOLGOZIK, MÁS KAVICSKÉPEKET, LAKÁSDEKORÁCIÓKAT KÉSZÍT

NÉPSZAVA
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2023.10.27.


Sok pedagógus kényszerül arra, hogy az iskolai tanítás mellett más munkákkal egészítse ki a fizetését – derült ki lapunk és a PDSZ közös felméréséből.


Van olyan pedagógus, aki a főállása mellett például lakodalmakban, bálokon zenél, hogy kiegészítse a tanári fizetését. Más fűkaszálást, favágást, építőipari munkákat is vállal, de akad olyan is, aki filmforgatásokra szokott statisztának jelentkezni – derült ki a Népszava és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) nem reprezentatív, online kérdőíves felméréséből. Elsősorban arra voltunk kíváncsiak, milyen másodállásban dolgoznak azok a pedagógusok, akik erre rászorulnak, ennek milyen okai vannak, és hogyan tudják összeegyeztetni a főállásukkal, illetve a magánéletükkel.

A felmérést október 20-26-a között 146 pedagógus töltötte ki, többségük (75,7 százalék) állami fenntartású intézményben dolgozik, 11,1 százalékuk pedig önkormányzati, 9,7 százalékuk egyházi, 3,5 százalékuk magán (alapítványi) fenntartású intézményben. A válaszadók kicsivel több mint fele (52,4 százalék) általános iskolában, 20 százalékuk gimnáziumban vagy szakgimnáziumban, 9,7 százalékuk óvodában dolgozik.

Arra a kérdésre, van-e másodállásuk vagy folytatnak-e más keresetkiegészítő tevékenységet a főállásuk mellett, a kérdőívet kitöltők 70,3 százaléka válaszolt igennel.

A másodállást vállalók közül szinte mindenki anyagi okokkal magyarázta döntését, mindössze ketten jelezték, hogy nem elsősorban megélhetési nehézségek miatt dolgoznak mást is a tanítás mellett. Többen vannak olyanok is, akik az addigi életszínvonaluk megőrzése érdekében vállaltak másodállást. – A férjem rokkantnyugdíjas, de ő is dolgozik. Gyermekünk is van. Nyugdíj, teljes állás, plusz két félállás, így tudunk azon az életszínvonalon élni, mint pár évvel ezelőtt, amikor még nem voltak félállásaink – írta egyikük. Vannak, akiknek hiteleket is fizetniük kell, mások a gyerekeiket szeretnék anyagilag támogatni, például a továbbtanulásban, az albérlet kifizetésében...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.