2023. október 27., péntek

HAJLÉKTALANSEREG FÜTTYSZAVÁRA TÁNCOL A POLGÁRMESTER – A JÓZSEFVÁROSI FIDESZ ÚJRAÍRJA A JELENÉSEK KÖNYVÉT

TELEX
Szerző: MIZSUR ANDRÁS
2023.10.27.


...Még az ételosztásokat is betiltaná a Fidesz


A Fidesz egyszerre kéri számon Iványiékon, hogy miért nem látják el a hajléktalanokat, és közben követelik a hajléktalanszállók bezárását. Vörös Tamás frakcióvezető egyenesen úgy fogalmazott, hogy „Józsefvárosból elvinni, és nem behozni kell a hajléktalanellátó szervezeteket”. A nyolcadik kerületben négy helyen működik éjjeli menedékhely, ebből kettő Iványiéké. Mindkettő a Dankó utcában van, és ott működik az átmeneti szállójuk is. Ebből az intézménytípusból összesen öt van Józsefvárosban, és ugyanennyi nappali melegedő üzemel.

Az nem tiszta, hogy a szállók bezárása hogyan oldaná meg a hajléktalanságot, mivel ezzel maximum egy másik kerületbe exportálnák a problémát. Három éve az akkor még fideszes vezetésű Csepelen volt nagy botrány abból, hogy a főváros egy régi iskolaépületben nyitott volna hajléktalanszállót a Covid miatt, de úgy általában is sejthető, hogy a lakosság sehol sem örülne egy hajléktalanszállónak. Az sem igazán derül ki a fideszes politikusok megnyilvánulásaiból, hogy miként képzelik el a jól működő hajléktalanellátást. Ha az utcán vannak, az sem jó, de ha lakáshoz juttatnák őket, az a baj. Bár nem mondják ki, valószínűleg azt szeretnék, hogy ne legyenek szem előtt a hajléktalan emberek, egyszerűen tűnjenek el a józsefvárosi utcákról, ezért is tiltanák be például az ételosztásokat is.

Kerestük a józsefvárosi Fideszt, többek között arra voltunk kíváncsiak, mire alapozzák, hogy több lett a hajléktalan ember a kerületben, hogy nézne ki szerintük a szabályos és hatékony hajléktalanellátás. Cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Iványi Gábor a Telexnek küldött válaszában azt írta, ha a józsefvárosi Fidesz vádaskodásának lenne alapja, akkor kötelességük lenne feljelentést tenni. Hamisnak nevezte a korábban felsorolt vádakat, szerinte csupán a szokásos lejáratási kísérletről van szó. „Közelednek az önkormányzati választások, megpróbálják a szimpatizánsaik esetleges kétségeit eloszlatni a kormány eljárásának kíméletlenségével kapcsolatban.” Az Oltalomnál egyébként nem érzékelik, hogy nőtt volna a hajléktalan emberek száma a kerületben.

A józsefvárosi önkormányzattól is azt a választ kaptuk, hogy az utcai szociális munkások tapasztalata szerint a közterületen élő hajléktalan emberek száma inkább stagnál a kerületben, sőt, az elmúlt évekhez képest még valamivel csökkent is. Ez egybevág azzal, amit a Február Harmadika-felmérések mutatnak, vagyis ha kisebb ingadozásokkal is, de csökken a hajléktalanok és azon belül is az utcán élők száma Budapesten. A közbiztonság egyébként az önkormányzat szerint is romlott Józsefvárosban, a Fidesszel ellentétben viszont nem a hajléktalan embereket okolják ezért. Válaszukban azt írták, hogy elsősorban drogterjesztéssel, drogfogyasztással, magántulajdon-rongálással és randalírozással kapcsolatban kapnak panaszokat, a rendőrség azonban sokszor nem is reagál ezekre. „Levelek sokasága szól arról, hogy hiába hívják a 112-t, sokszor órákig feléjük sem néz senki.” A józsefvárosi képviselő-testület a napokban határozatban kérte fel a polgármestert, hogy egyeztessen Pintér Sándor belügyminiszterrel a bűncselekmények számának növekedése miatt, mivel a közbiztonság kérdése kormányzati hatáskörbe tartozik.

Az önkormányzat szerint a kormánypárti képviselők és hálózatuk tudatosan riogatják a lakosságot a hajléktalan emberek betelepítésével, és azzal, hogy ők könnyebben jutnak lakáshoz, mint más kerületi lakosok. A Fidesz által kifogásolt pályázat valóban létezik, de az önkormányzat szerint a hajléktalan emberek nem élveznek előnyt a kerületi lakosokkal szemben, csupán nem zárják ki őket automatikusan azért, mert nincs hosszabb idejű bejelentett lakcímük a kerületben, írták. Nekik is legalább egyéves bejelentett kerületi lakcímmel kell rendelkezniük, ami alól csak azok kapnak felmentést, akik több mint 90 napja élnek életvitelszerűen valamelyik kerületi intézményben. Arról nincs adatuk, hogy hányan jelentkeztek be a kerületben működő hajléktalanszállókra, ezt a kormányhivatal tudja megmondani. Ugyanakkor hozzátették: a szavazásra jogosult több mint 56 ezer józsefvárosi lakoshoz képest valószínűleg elenyésző a számuk, és a szavazási hajlandóság is alacsony azokban a körzetekben, ahová a hajléktalanszállók is tartoznak.
Megéri hajléktalanellenes szlogenekkel kampányolni

Az elmúlt hetekben indult durva hajléktalanellenes kampány nem független attól, hogy a 2019-es önkormányzati választáson a Fidesz elbukta a kerületet. Sára Botond a C8 nevű józsefvárosi civil szervezet jelöltjeként, de az ellenzéki pártok támogatásával induló Pikó Andrástól kapott ki, pár száz szavazat volt köztük. Sára Botond három évvel később az országgyűlési választást is elbukta a VIII. kerület egy részét is magába foglaló 6. számú választókerületben, ezúttal a szintén erős civil háttérrel bíró Jámbor Andrással szemben maradt alul. Pikó már márciusban bejelentette, hogy újraindul a polgármesterségért, azt viszont még nem tudni, hogy ki lesz a Fidesz polgármesterjelöltje Józsefvárosban. Nem valószínű, hogy a Fidesz az egymás után két választást is elbukó Sára Botondot indítja.

Nincs abban semmi meglepő, hogy a hajléktalanszállók megregulázásával és bezárásával kampányol a Fidesz Józsefvárosban. A magyar társadalom nagyobb része mindig is vevő volt a rendpárti üzenetekre. Ez a recept Józsefvárosban is működött korábban, mivel Kocsis Mátét, a Fidesz jelenlegi frakcióvezetőjét kétszer is megválasztották polgármesternek, és ő maga is számos hajléktalanellenes intézkedést hozott. Sára Botondnak viszont nem jött be a hajléktalankérdés tematizálása, hiszen 2019-ben kikapott Pikó Andrástól.

A Fidesz legutóbb 2021-ben feküdt rá ennyire látványosan a hajléktalantémára. A kormánymédiából hetekig az ömlött, hogy lassan a pokol is jobb hely Budapestnél: szemét és mocsok árasztotta el az utcákat, agresszív drogosok, utcán fetrengő hajléktalanok és koldusbandák vették át az uralmat a fővárosban, amiről természetes a Karácsony Gergely-féle városvezetés tehet. Akkor az lehetett emögött, hogy Karácsony Gergely indult az ellenzéki előválasztáson. Úgy tűnik, a Fidesznél most is azzal számolnak, hogy a hajléktalanság és a közbiztonság kérdésével Józsefvárosban is meg tudják szólítani a bizonytalan szavazókat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.