2023. október 27., péntek

ALTERNATÍV OKTATÁSI NÉPSZAVAZÁS - SZAVAZZ TE IS!

7IGEN.HU
Szerzők: EGYSÉGES DIÁKFRONT, AHANG, ELEVE
2023.10.




Mi ez az egész?


Miután az Orbán-rendszer mindent megtett, hogy elnémítsa az oktatás megreformálásáért küzdőket – elvette a pedagógusok sztrájkjogát, tanárokat rúgtak ki, bevezették a státusztörvényt, bejelentettek egy tervezetet, amely ellehetetlenítené a szakszervezeteket, és kivétel nélkül elutasítottak minden oktatással kapcsolatos népszavazási kérdést – az Egységes Diákfront és az aHang úgy döntött, hogy amennyiben a kormány nem akar valódi párbeszédet folytatni az oktatásról, és ha nem meri megkérdezni az emberek véleményét, akkor e két szervezet megteszi – számos partnerének támogatásával.

A 7IGEN-es alternatív népszavazás célja, hogy 16 éves kortól mindenki elmondhassa a véleményét a magyar oktatás 7 legfontosabb kérdésében. Több mint 200.000 embert szeretnénk elvinni az urnákhoz, hogy ezzel is nyomást gyakoroljunk a döntéshozókra, és megmutassuk: az oktatás olyan nemzeti ügy, amelyről a magyar emberek igenis véleményt akarnak formálni.

A népszavazást követően az eredmények függvényében nem csak hazai környezetben, de európai uniós szinten is szeretnénk nyomást gyakorolni. A célunk, hogy rövid és hosszú távon is változásokat, és valódi reformdöntéseket kényszerítsünk ki. Emellett pedig tovább küzdünk azért, hogy valódi népszavazáson is véleményt mondhassanak az emberek a magyar oktatás helyzetéről...


A 7 kérdés

7 kérdés, 7 magyarázat

Olvasd el a részletes hátterét az alternatív népszavazás egyes kérdéseinek, és/vagy nézd meg a rövid videókat! A kérdésre kattintva lenyílik a kérdés részletes magyarázata és ismertető videója!

1. A magyar kormány alakítson ki olyan kereteket, amely minden gyermek számára biztosítja a modern, esélyteremtő oktatást.

2. Széleskörű egyeztetés után alkossanak az oktatásban dolgozók és a gyermekek érdekeit szolgáló szabályozást a státusztörvény helyett!

3. Az oktatásnak legyen súlya a kormányzati politikában, a magyar kormány állítson fel az oktatás teljes egészéért illetékes, felelős és önálló Oktatási Minisztériumot!

4. A magyar kormány adjon azonnali minimum 50%-os béremelést a pedagógusoknak a pedagógushiány növekedésének megfékezése érdekében!

5. Állítsák vissza a pedagógusok valódi sztrájkjogát!

6. Az óvoda és az iskola közösségének legyen valós beleszólása az igazgató kiválasztásába!

7. Pintér Sándor belügyminiszter nem alkalmas a köznevelésért felelős miniszteri tisztségre!

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.