2023. október 27., péntek

IGENIS POLITIKAI KÉRDÉS, HOGY KÓRHÁZI FERTŐZÉSBEN HALUNK-E MEG

MÉRCE
Szerző: CSENGEL KARINA
2023.10.26.


A kórházi (vagyis pl. vérmérgezést, bélgyulladást és egyéb súlyos megbetegedéseket okozó baktériumok általi) fertőzések brutálisan magas, és egyre növekvő száma nem politikai, hanem higiéniai kérdés, meg kell nézni, mik a legalkalmasabb fertőtlenítőszerek – kommentálta a Direkt36 által nyilvánosságra hozott, a kormány által eltitkolt adatokat Gulyás Gergely miniszter a szerda esti kormányinfón.


Nehéz higgadtan kezelni a kormány arroganciáját.

Egy kórházi látogatás során néhány éve a betegkísérő, akivel szóba elegyedtem a folyosón, keservesen azzal „viccelődött”: „Csak kórházba ne kerüljön az ember!” Megrázó volt pont egy kórházi dolgozótól ilyesmit hallani. Azt gondoltam, ha valaki, hát ő biztosan tudja. Milyen igaza volt…

Valószínűleg egyre kevesebb olyan család van, ahol ne vesztettek volna el valakit sokkoló körülmények közt, felfoghatatlan hirtelenséggel, kórházi fertőzés következtében. A közeli ismerősi, baráti körömben három nagymama halt bele kórházi fertőzésbe az elmúlt években. Többek közt ezért is rettegek attól, hogy valaha egy hozzátartozóm vagy én magam kórházba kerüljek, akár csak egy rutinbeavatkozás miatt is.

A kórházi fertőzések száma hosszú évek óta nő Magyarországon. A kórházak által jelentett esetek alapján 2021-ben korábban elképzelhetetlenül sok, számítástól függően mintegy 16-21 ezer kórházi fertőzést azonosítottak, és az esetek csaknem fele halállal végződött. És ez csak a jéghegy csúcsa, mivel a kórházak kevesebb esetet jelentenek, mint amennyi történik, és kevesebb mikrobiológiai vizsgálat történik, mint kellene – számolt be a Direkt36.

Bár a kormány azzal az indokkal próbálja minden erejével titkolni a kórházi fertőzések számát, hogy nem akar félelmet kelteni, ez a félelem valójában régóta velünk van, tapasztaljuk a méltatlan körülményeket, a rossz minőségű ellátást, a várólistákat, halljuk a lesújtó történeteket a barátoktól, családtagoktól, szomszédoktól, sőt halljuk még a villamoson, meg a kisboltban is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.