2023. október 18., szerda

AZ ABLAKOKAT BE KELLETT SZÖGELNI, NEHOGY A KERETTEL EGYÜTT ESSENEK KI – MÉLTATLAN KÖRÜLMÉNYEK URALKODNAK A MAGYARORSZÁGI SNI-INTÉZMÉNYEKBEN

NÉPSZAVA
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2023.10.18.


A szakszervezet vizsgálatot sürget a munkaerőhiány és a rossz állapotú épületek miatt.


Gondok vannak a fűtéssel, a szigeteléssel, a vízvezetékekkel. Az ablakokon besüvít a szél, egy dugulás miatt pedig előfordult, hogy csak egy használható vécénk volt harminc gyerekre – nyilatkozta a Népszavának egy dunántúli Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény (EGYMI) pedagógusa. Az intézményben, amely egy iskolából és egy kollégiumból áll, sajátos nevelési igényű, vagyis SNI-s gyerekekkel foglalkoznak; vannak köztük tanulási vagy magatartási nehézségekkel, értelmi fogyatékossággal küzdők, autisták, mozgáskorlátozottak. Utóbbiak esetében az is kihívást jelent, hogy az épület nem akadálymentesített, így például a tolókocsis gyerekeket a gondnoknak kell cipelnie a lépcsőkön.

Télen a fűtéssel is vannak gondok, mert az iskola és a hozzá tartozó kollégium ugyanarra a rendszerre van kötve, és ahhoz, hogy a kollégiumban is megfelelő legyen a hőmérséklet, a főépületben gyakran olyan meleg van, hogy ablakot kell nyitni. – A fűtésszabályozón mi nem tudunk állítani, ráadásul az egy olyan helyre van szerelve, ahol gyakran rásüt a Nap. Ha ettől a készülék felmelegszik, a fűtés lekapcsol – mesélte a pedagógus. Mindemellett munkaerőhiánnyal is küzdenek, öt betöltetlen gyógypedagógus álláshelyük van. A hiány miatt keletkező feladatokat is azoknak kell ellátniuk, akik az intézményben dolgoznak, gyakran túlórában. – Ezeket a túlórákat a tankerületi központ kifizeti, de a túlterheltség így is nagy. Vannak olyan „egyemberes”, például viselkedésproblémás gyerekeink, akikre mindig külön oda kell figyelni. Ráadásul rengeteg adminisztratív munkát is el kell végezni, sokszor ugyancsak túlórában. Ezt már nem fizetik ki – mondta.

Hasonló állapotokról számolt be lapunknak egy délkelet-magyarországi EGYMI tanára is. Hozzájuk nemcsak iskola, hanem egy óvoda is tartozik, ahova egyre több SNI-s kisgyermek jár.

– Vannak értelmileg akadályozottak, autisták, hallás- és látássérültek. Szakemberből viszont egyre kevesebb van, a többségük idős, sokan idén is elmentek nyugdíjba.

Nagyon sok munka hárul a gyógypedagógiai asszisztensekre – nyilatkozta. A munkaerőhiány miatt gyakran előfordul, hogy a 250-260 fős intézményben csoportokat kell összevonni, ami további kihívásokat jelent. Ugyanis, ha egy csoportba 16-17, különböző igényű gyermek kerül, akikkel szinte egyenként máshogy kellene foglalkozni, a megfelelő ellátásukat nagyon nehéz megoldani egyetlen gyógypedagógussal és asszisztenssel. A pedagógus azt is elmondta, az épület is nagyon rossz állapotban van: az ablakokat be kellett szögelni, mert ha kinyitnák őket, félő, hogy a kerettel együtt esnének ki...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.