2023. október 19., csütörtök

BOJÁR GÁBOR: ORBÁN VALÓSZÍNŰLEG NEM VÁLTHATÓ LE, DE MEGBUKHAT

DELLA / 24.HU
Szerző: 24.HU / BAKA F. ZOLTÁN
2023.10.18.Nem igaz, hogy nincsenek innovatív magyar vállalkozások, csak megpróbálnak radar alatt maradni, elkerülni, hogy a NER felfigyeljen rájuk. Aki teheti, külföldre viszi a cégét vagy azt a részét, ami mozdítható, például az üzleti központját - mutat rá egy kortünetre Bojár Gábor üzletember, az innovatív hazai vállalkozások őstörténetét író Graphisoft alapítója a Della friss adásában.

Kifejezetten károsnak tartja, hogy a magyar startup szcéna állami támogatásokkal bővíti forrásait, mert az leszoktatja őket arról, hogy valós piaci versenyben mérettessék meg magukat. Ez Kína útja, de az egy másik kultúra - ráadásul Bojár Gábor szerint az a gazdasági modell vesztésre van ítélve. Diktatúrák nem tudnak huzamosabb ideig eredményesek maradni, mert hiányzik a kontroll – mondja, nem minden áthallás nélkül.

Egyetért ugyanakkor Török Gábor politológussal, valószínűleg nem váltható le az Orbán-rendszer a testre szabott választásokon, vagy ha mégis megtörténne ez a „csoda”, akkor a jelenlegi kormánypártok gazdasági, intézményi beágyazottsága akadályozná a másik politikai oldal akaratának érvényesülését. A kurzus leváltására csak akkor lát esélyt, ha a Fideszen belül elindul egy erózió, amit egy válságos időszak tudna előidézni, mert – mint fogalmaz - a diktatúrák rosszabbul viselik a kudarcokat, mint a demokráciák. Az ellenzék erőforrás nélküli, és az árulói(!) miatt sem alkalmas az Orbán-kormány leváltására – tesz egy kemény állítást adásunkban. Abban viszont nem ért egyet Török Gáborral, hogy Orbán távozása után is masszív maradna ez a jobboldali tömb: általában a diktatórikus rendszerek nagyon függenek a diktátor személyétől, és ha a diktátor már nincs jelen, akkor a lojalitás megszűnik.

Szóba került a Mesterséges Intelligencia (AI): Bojár Gábor szerint nem a negyedik ipari, hanem a harmadik információs forradalom zajlik éppen. Együtt kell élnünk az AI-vel, az formálni fogja a tudományt és a társadalmat, de ennek mélységét ma még nem látni. Ezzel együtt, vagy ennek ellenére nem javasolta a Graphisoft jelenlegi vezetőinek, hogy „az építészeti szoftverükbe tegyenek Mesterséges Intelligenciát” – műsorunkban azt is elárulja, miért.

Bojár Gábor szerint méltán lehetünk büszkék a friss magyar Nobel-díjasokra, mert a magyar iskolarendszer hagyományaiból fakad a tudás, ami idáig vezetett, ugyanakkor arra már nem lehetünk büszkék, ami manapság jellemzi az oktatást: a gazdaságot és a társadalmat teszi hosszú távon tönkre az oktatási politika.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.