2023. október 24., kedd

„BUDAPEST KÖZTÁRSASÁG ÉS AZ IS MARAD” – ÚJRA TÖBB EZREN TÜNTETTEK A MAGYARORSZÁGI OKTATÁSÉRT

NÉPSZAVA
Szerzők: P.L., Á.Z.
2023.10.24.


Amíg nem lesz 50 százalékos béremelés, nincs új Nemzeti Alaptanterv, a sztrájk nem lesz alapjog és a bosszútörvényt nem vonják vissza, addig nem adhatják fel.

Október 23-ára ismét tüntetést szervezett az Egységes Diákfront az oktatás tarthatatlan állapota miatt. „A szeptember 15-én tartott tízezres demokrácianapi tüntetésünk után október 23-an újra utcára vonulnunk az Országos Közös Akarat szervezeteivel, a Tanítanék Mozgalommal és a fővárosi önkormányzattal kiegészülve” – írta a Népszavának is elküldött közleményében a szervezet.

A cél továbbra is ugyanaz, egy jobb oktatási rendszerért demonstrálnak. „Amíg nem érünk el 50 százalékos béremelést, nem vívunk ki egy új alaptantervet, a sztrájk nem lesz alapjog és a bosszútörvényt nem vonják vissza, addig nem adhatjuk fel” - közölték.

A rendezvény fő eseménye az Oktogonnál lesz, a gyülekező a Hősök terén tartották. Az összegyűlt tüntetők létszáma több ezerre tehető, cikkünk írásakor már el is indultak egy Csepel teherautó után. A menet a célállomásig három megállót érint: a Kölcsey Ferenc Gimnáziumot, a budapesti orosz nagykövetséget és a Terror Háza Múzeumot.

A demonstrálók jellemzően a „Demokráciát!”, a „Nincs tanár, nincs jövő” és az „Elegünk van!” rigmust skandálják. A demonstráción nem látni túl sok rendőrt és pártzászlókat sem igazán.

A Kölcsey Ferenc Gimnázium előtt először egy távozó tanár mondott rövid beszédet, aki arról szólt, hogy Pintér Sándor oktatásért és egészségügyért is felelős belügyminiszter a saját bevallása szerint sem ért az oktatáshoz. Szerinte az Orbán-kormánynak illene elgondolkodnia azon, hogy mit csinálnak rosszul. Ezt egy hasonlattal támasztotta alá, miszerint ha a diákok huzamosabb ideje rendetlenkednek az órán, akkor lehet, a tanár sem csinál valamit jól. Pintér Sándor nevét hangos fújolás kísérte.

A menet ezután tovább indult. A tömeg közben zenét hallgat, de elég lagymatag dalokra esett a szervezők választása. Ha a zenén múlik, ma biztosan nem fognak égni a kordonok a budai Várban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.