2023. október 16., hétfő

CSAK AZ ELSŐ 427 MILLIÁRDOT NE FIRTASSA SENKI! – ITT A TIBORCZ-KÖR TELJES VAGYONLELTÁRA

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BÓDIS ANDRÁS
2023.10.16.


Az alábbiakban három dolgot bizonyítunk. Egyfelől, hogy a Tiborcz István „zsebeként” azonosított Hornung Áronhoz majd’ 55 milliárd forintnyi osztalékjövedelem folyt be az elmúlt években – nemcsak a topmilliárdos Jellinek Dániel, hanem Balázs Attila térkő- és kavicskirály környékéről is. Másrészt, hogy ezzel a forrással együtt már legalább 427 milliárd állami vagy baráti pénz mozdult meg Magyarországon a Tiborcz-kör üzleti előmenetele érdekében. Igazoljuk továbbá, hogy a miniszterelnök veje és csapata – a cikkünk előző részében bemutatott 36 luxusingatlan-projekt mellé – ágazatokon átívelő vállalatbirodalmat épített (benne pénzpiaci, szállítmányozási, vasbetongyártó, napelemparkos, hulladékgazdálkodási, informatikai, szépségipari érdekeltségekkel).

Augusztusban mérleget készítettünk arról, milyen csillagászati források repítették az Orbán Ráhel–Tiborcz István házaspárt és közvetlen segítőiket a szállodai, irodaházas szektor élére. Képes összeállításunk célja az volt, hogy megálljunk egy pillanatra, és megítéljük, mennyit köszönhet ez a kör saját tehetségének – és mennyit az államnak, azaz végső soron nekünk. A 36 luxusingatlan-projektet tartalmazó listából kiderült, hogy a pesti belváros Dorottya és Apáczai Csere János utcáiban, valamint a Szabadság tér környékén egymást érik a hozzájuk tartozó hotelfejlesztések; közben a Városligethez, az Andrássy úthoz és a Váci úti irodafolyosóhoz is egyre szorosabban kapcsolódnak; övék lett rengeteg ingatlan a budai Duna-parton (a Gellért szállótól az Infoparkon át a Kopaszi-gátig); nagyratörő terveik vannak a Svábhegy maradékával; továbbá bevették magukat Tokaj-Hegyaljára, Debrecenbe, a Balaton környékére és más térségekbe.

Már a nyári cikkben jeleztük: saját észleléseinken kívül azt is mérföldkőnek tartjuk, hogy a Direkt36 és a G7 gazdasági portál felfedezett egy Hornung Áron nevű illetőt több milliárdos, sőt tízmilliárdos forgalmú részvénytársaság vagy magántőkealap mögött, amelyek így vagy úgy kapcsolhatók a Tiborcz-féle BDPST Grouphoz. Hornung a pécsi ingatlanos világ meghatározó alakja, tagja annak a baráti társaságnak, amely a középiskolai évek óta bizalmas kapcsolatot ápol a kormányfő mai vejével. (A csapat tagjai az egymás tőszomszédságában lévő Leőwey Klára, Nagy Lajos és Janus Pannonius gimnáziumokba jártak). A G7 arra is rájött, hogy az ország egyik leggazdagabb emberétől, pontosabban a magát korábban NER-en kívüliként azonosító Jellinek Dániel cégeitől ténylegesen is átfolyt 27 milliárd forint – Hornung érintésével – a BDPST-kasszába. Mivel az érintett felek nem nyilatkoztak az ügyletről, máig nem tudjuk, hogy a csúcsmilliárdos valamiféle „védelmi pénzt” fizetett-e a miniszterelnökhöz családilag kötődő kollégának, vagy ennél azért normálisabb világban élünk.

Ami viszont biztos: a Válasz Online az elmúlt hetekben minden olyan részvénytársaság hátterét megpróbálta kikutatni, amely mögött felsejlik a Tiborcz-irányú milliárdátjátszás ifjú mestere, Hornung Áron. A G7 korábbi és újabb írása alapján magától értetődőnek gondoltuk, hogy azzal megyünk a legtöbbre, ha – élve a Polgári Törvénykönyv biztosította lehetőséggel – betekintést kérünk a cégvezetőktől a gyanús vállalatok részvénykönyvébe. Ezeknek ugyanis naprakészen tartalmazniuk kell az adott érdekeltség tényleges birtokosait – azokat is, akik elvileg kisebbségi tulajdonosok, de egy vagy több úgynevezett osztalékelsőbbségi részvény birtokában ők viszik el a mindenkori profit akár 95-99,9 százalékát. Mivel hat éve, még Heti Válasz-korunkban ezzel a módszerrel találtuk meg Tiborcz Istvánt a BDPST Group mögött, úgy sejtettük, most is tisztábban fogunk látni. Mielőtt ismertetnénk a friss eredményeket, gyorsan revideáljuk egyik korábbi megállapításunkat. Két hónapja azt írtuk: noha a kormányfő veje több iparágban is aktív, egyértelműen a hozzá köthető luxusingatlan-fejlesztések a leghangsúlyosabbak. A részvénykönyvek átlapozása után inkább azt mondanánk: Tiborcz és köre szektorokon átívelő birodalmat épít, melynek csak egyik tartópillére a turisztikai-ingatlanos szegmens...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.