2023. október 26., csütörtök

DONÁTH ANNA MÉRLEGRE TETTE AZ ELLENZÉKET, DEMAGÓG KOALÍCIÓ LESZ-E A „DK” JELENTÉSE?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2023.10.25.


Nem tudtunk arról, hogy Donáth Anna milyen cikk írását tervezi, de napok óta készülünk arra, hogy reflekteljunk a Demokratikus Koalíció „szociáldemokrata fordulatnak” nevezett új kampányára, amely a NER ellenzékének egyik legsötétebb fejezete. Korábban is tettünk utalást arra, hogy
a leporolt „szociáldemokrata identitás” nagyon hamis alapokra épül, az ígérgetésekkel a szegénységet próbálják meglovagolni, de nem a rendszerváltásra, hanem csupán egy kormányváltásra felhasználni, ami elfogadhatatlan. Ez lemondás a lényegről.

De akkor még nem tudtuk, hogy a DK új „szociáldemokrata” kampánya ennél is nagyobb morális bukást jelent. A Fidesz hazugságait és demagógiáját követő, esetenként még azt is túlszárnyaló, totális meghasonulást, az európai és a demokratikus értékektől való abszurd eltávolodást, ami egy másik alternatív valóságba vezet. Ezt készültünk kielemezni, amikor megjelent Donáth Anna írása a Válasz Online oldalán. A mondanivalónk nem esik teljesen egybe, de egymást erősíti, mert azt mondanunk sem kell: Donáth Annának igaza van.

Mielőtt kifejtenénk a mondanivalónkat, szeretnénk leszögezni, hogy semmiféle kötődésünk nincs egyik ellenzéki párthoz sem, éppen ezért nem szeret bennünket egyik sem. A szabad és független sajtó része vagyunk, s ebben a minőségünkben hívjuk fel a figyelmet arra is, hogy a Donáth Anna által leírt dolgozat nem teljes, nem tartalmazza a lényeget, ami a NER alkotmányellenes és törvénytelen módjának kimondását, s az annak megfelelő magatartást illeti, de az első olyan komoly és őszinte irat, amin érdemes lenne végre elgondolkodni.

A magunk végtelenül lesújtó véleményét egy illusztrációval kezdjük, azzal támasztjuk alá. Bemásoljuk ide a Demokratikus Koalíció (DK) egyik hírlevelét, amit egy olvasónk küldött el. Mintha önmaga paródiája lenne, a demagógia olyan szintű csúcsrajáratása, amihez fogható Botka László hülyesége óta nem volt. Ez nem az európai Magyarország. Az Orbán-rezsim strómanjaival és oligarcháival nem az a baj, hogy gazdagok, hanem az, hogy bűnözők.

A tolvajok ne fizessenek, hanem álljanak bíróság elé, és a lopott vagyonukat vegyék el. Aki tisztességes munkával és becsületes úton gazdagodott meg, az ellen miért kell uszítani? Nem beszélve arról, hogy ezt éppen egy elég gazdag házaspár hirdeti, akiknek az eredeti tőkefelhalmozását érte néhány kritikus észrevétel, hogy finoman fogalmazzunk. A gürcölő magyarok az új szlogen, akiket kizsákmányolnak a gazdagok. Osztályharcot hirdetnek az elvtársak. Mintha ez lenne Magyarország igazi problémája, de ez csak következmény.

Mélyen hallgatnak a demokráciáról, a jogállamról, az alkotmányos rend megdöntéséről, a diktatúráról, a hatalmi ágak szétválasztásának megszüntetéséről, az emberi jogokról, mert a magyar ember az hülye, az nem érti meg ezeket és nem érdekli ilyesmi. A magyar ember csak a demagóg uszítást érti, a hasa érdekli, azt választja meg, aki nagyobbat hazudik. Ez lett a verseny Orbánnal. Ki tud nagyobbat hazudni, ki tudja a hülyéket jobban becsapni.

Itt találkozik a kifogásunk Donáth Anna levelével, amely a hitelességet kéri számon. Nem tartja elfogadhatónak a hamis ígérgetést, ami hazugság, mert nem Dobrev Klárán múlik az, hogy milyenek lesznek a bérek, vagy ha mégis, az katasztrófa lenne. Ez nem egy reális, valódi, európai kormányzásról és demokráciáról szóló program, hanem a leghülyébb ember, mint közös nevező, becélzása, s mások hozzá hülyítése. Felelőtlen, simlis, buta hazudozás.

Magyarországnak nem szociáldemokrata, hanem demokratikus fordulatra van szüksége, ez az, amit a DK elhagyott. A szociáldemokráciáról nem tudtuk, hogy a demagógiával azonos, mert ha igen, akkor a párt rövidítése megmaradhat DK, de nem a Demokratikus Koalíció, hanem a Demagóg Koalíció jelentéseként. Ennél még Dobrev Klára nevének rövidítéseként is jobb a „DK”. Igaz, hogy az is nagyon kifejező...

ITT OLVASHATÓ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.