2023. október 17., kedd

ESÉLYE SINCS A MAGYAR GAZDASÁGNAK ARRA, HOGY AZ IDÉN MEGÚSSZA RECESSZIÓ NÉLKÜL

NÉPSZAVA
Szerző: PAPP ZSOLT
2023.10.17.


Jövőre is nálunk lesz a legnagyobb az infláció az Unióban, s veszélyes a növekedés erőltetése – vélik a Kopint-Tárki kutatói.


Esélye sincs a magyar gazdaságnak arra, hogy az idén megússza recesszió nélkül – állítják a Kopint-Tárki Zrt. kutatói, akik továbbra is 0,5 százalékos GDP-zsugorodást várnak 2023-ban. Ugyan a kormánytagok az elmúlt hetekben mind arról beszéltek, hogy ez év harmadik negyedében – négy negyedévnyi stagnálás után – már nőhet a gazdaság, ám erre a már napvilágot látott adatok ismertében egyre kisebb a remény – mondta Palócz Éva, a cég vezérigazgatója a friss gazdasági előrejelzést bemutató sajtótájékoztatón. Ám azt nem zárta ki, hogy a negyedik negyedben már élénkülhet a gazdaság.

A most közölt augusztusi építőipari adatok lesújtók, az ipari termelés a korábban feltételezettnél is nagyobb esést produkált, a mezőgazdaság a tavalyi 40 százalékos zuhanás után egy hasonló növekedést teljesít, vagyis a helyére kerül. A beruházás, a magán- és a közösségi fogyasztás mind-mind csökken, egyedül a nettó export tudott bővülni. Ilyen körülmények között félszázalékos GDP-csökkenés simán belefér a forgatókönyvekbe, de ha egyesek azt akarják, hogy pozitív nulla legyen az idén a változás, akkor nem lehet kizárni, hogy annyi lesz – jegyezte meg maliciózusan Palócz Éva. A kutató nem vár fordulatot attól sem, hogy szeptemberben az infláció mértéke a béremelkedések üteme alá csökkent, vagyis a reálbérindex újra pozitív lett.

Ettől még nem lett több elkölthető jövedelme a háztartásoknak, és nem kezdenek el vásárolni, hiszen a magas árak továbbra is maradtak.

Ilyen körülmények között a jövő évi gazdasági bővülés sem tud 2,5 százalékosnál gyorsabb lenni – tette hozzá Palócz Éva...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.